CSAPATUNK

Gránicz Csaba

csaba-fickó

A Mantrailing Akadémia Alapítvány elnöke és kiképzője, a BMA alapító tagja és vezetője, INBTI instruktor 

A kutyázással hivatásként 20 éve foglalatoskodom, ezért a kiképzések során számos kutya megfordult már a kezem alatt. Minden kutyámtól sikerült tanulnom az életem során. A kutyakiképzést a változatosság gyönyörködteti, hiszen nincs két ugyanolyan kutya, mindegyiket egyedileg kell kiképezni az adott feladatra. Vallom, hogy minél több módszert ismerünk a kiképzés során egy adott feladat megtanítására, annál eredményesebbek lehetünk a cél elérésében. Képeztem már őrző-védő, kábítószer-kereső, nyomkövető, személykereső és mantrailinges kutyát. A mantrailing kiképzési módszerrel 2010-ben ismerkedtem meg és kezdtem tanulmányozni. Számos tapasztalt tréner segítségét kértem a módszer elsajátításához az USA-ból, Svájcból, Olaszországból, Németországból és Ausztriából.

2012-ben megismerkedtem a InterNational Bloodhound Training Institute nemzetközi szervezettel, melynek vezetője Kevin Kocher. Kevin nagymértékben segítette szakmai fejlődésemet a mantrailing módszer professzionális elsajátítása terén, majd 2013-ban az INBTI Magyarországi instruktorává nevezett ki.

Nem sokkal később alapító tagja lettem a Budapesti Mantrailing Akadémia elnevezésű munkacsoportnak, mely eleinte a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány keretein belül tevékenykedett, ma pedig már önálló szervezetként működik.

A munkacsoporttal számos külföldi mantrailing konferencián vettünk részt. Magyarországon igyekszünk szakmai támogatást nyújtani a mantrailing szakirányú elterjedése során. A csoport sok esetben felkérést kap eltűnt személy felkutatásának segítésére, melyeknek minden esetben a legjobb tudásunk szerint igyekszünk eleget tenni.

Jelenleg Német juhászkutya és Vizsla fajtájú kutyával dolgozom. A két fajta keresési stílusa és kiképzési megközelítése merőben eltér egymástól, de a mantrailing elsajátítására mindkettő kiválóan alkalmas.

A mantrailing módszer elsajátítására sok kutya alkalmas és lehet, hogy segítségünkkel Ön és kutyája is a legkedveltebb időtöltések közé fogja sorolni.

Kellemes böngészést kívánok az oldalunkon!


Bánszki András

andris

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kuratóriumi tagja és kiképzője, INBTI instruktor, a BMA alapító tagja 

A mantrailingről 2012-ben hallottam először a kutyaiskolán, ahol szabadidőmben kiképzőként tevékenykedem. Jetro nevű cane corsommal kezdtünk gyakorolni a neten fellelhető információk, illetve a beszerzett szakirodalom alapján. A kutyaiskola kiképzőiből és tanulóiból csoportot alakítottam és hétvégenként közösen is gyakoroltunk. Idővel kapcsolatba kerültem Gránicz Csabával, aki már néhány éve hivatásszerűen ismerkedett ezzel, a nálunk még jórészt ismeretlen módszerrel. Innentől kezdve közös tréningeket is szerveztünk.

Több szemináriumon vettem részt Németországban, illetve Olaszországban.

Jetro első éles bevetésére 1,5 éves felkészítést követően, 2014 első napján, éjfél körül került sor, a polgárőrség felkérésére. A keresés sikeres volt, az eredmény azonban sajnos tragikus.

Célunk a BMA-val a mantrailing magyarországi megismertetése, alkalmazásának segítése. Tudjuk, mert megtapasztaltuk, hogy megfelelő felkészítés esetén a technika hatékonyan alkalmazható a szolgálati, illetve mentőkutyázásban. A kutya által nyújtott információval akkor is segíteni tudjuk a mentésben résztvevőket a hatékony munka érdekében, ha valami miatt közvetlen találatra nem is kerül sor.

A mantrailing a családi kutyák és gazdáik számára kiváló sportolási lehetőség. Izgalmas, közös „vadászat”, ami nagyon élvezetes. Levezeti a fölös energiákat, elősegíti a kiegyensúlyozott életet. Körültekintéssel terápiás módszerként is alkalmazható.

Kevin Kocher – az INBTI alapítója – könyvével a világ számos országába eljuttatta az általa kifejlesztett tréningmódszert. Személyes találkozáson is volt szerencsém megtapasztalni, hogy Kevin nem csak szakmai tudását tekintve kivételes ember.

Dolgozunk rajta, hogy könyve belátható időn belül magyarul is elérhetővé váljon. 


Habony Csaba

csaba-tanus

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője, INBTI instruktor, a BMA alapító tagja

Mióta az eszemet tudom, kutyákkal szerettem volna foglalkozni. Amint tizenévesen lehetőségem adódott, azonnal örökbe fogadtam egy kutyát és azóta, mindig is volt kutyám.

Már egész fiatalon erős késztetést éreztem, hogy segítsek másokon, ennél már csak a kutyák iránti szeretetem volt erősebb. Így szinte egyértelművé vált, hogy a két dolgot együtt szeretném csinálni, hivatásszerűen is.

Foglalkozást is így választottam, 2005 óta hivatásos kutyavezető vagyok, illetve hivatásszerűen foglalkozom hozzám hasonló gondolkodású kutyás szakemberek képzésével.

Munkám során igen sokszor adódott, hogy eltűnt, elrejtőzött személyt kellett felkutatnom kutya segítségével. A bevetések alkalmával fogalmazódott meg bennem, hogy a hagyományos kereső munkát, mindenképpen meg kell reformálni, valami olyan képzés szükséges a kutyák és vezetőik részére, amely a mai kor kihívásainak megfelel, a mai urbanizált világban, akár több nap után is eredményes lehet.

Sok módszert kipróbáltam és mindből tanultam valamit, de rájöttem, hogy egy, már kidolgozott és a világ számos pontján bizonyított módszer, valamint annak rendszerének alkalmazása által rengeteg időt és energiát lehet megtakarítani és emberi életek megmentésére fordítani a találgatások helyett.

Így találtam rá, többedmagammal a mantrailingre, az INBTI csapatára és így lettem a Budapesti Mantrailing Akadémia alapító tagja.

Az azóta eltelt idő, engem-minket igazol.

Hogy hogyan és miért? Olvassák el a Honlapot, vegyék fel velünk a kapcsolatot, vegyenek részt a szemináriumainkon, saját maguk és a kutyáik örömére.

Kellemes kutyázást kívánok Önöknek!


Farkas Baráti Attila

IMG_4315

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője

2016-os évben csatlakozott párjával a BMA csapatához és azóta erősíti munkájával a csapatot. Számos nemzetközi és hazai szemináriumon vett részt és szerzett nagy tapasztalatot a mantrailing módszer terén. Kimagaslóanjó kommunikációs készséggel rendelkezik amit az oktatások során jól kamatoztat. Meglátásait, probléma megoldás javaslatai jól át tudja adni a tanulók számára. Oktatásában tükröződik a munkakutyázásban eltöltött hosszú évek tapasztalata. Széles körben tudja alkalmazni a mantrailing képzése során szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatait, egy-egy hibára saját, egyedi megoldást is tud javasolni személyre szabottan.

A bevetések során többször bizonyította már rátermettségét és segítette a csapat munkáját kutyájával. Kitartása és céltudatossága példa értékű lehet mindenki számára.


Janovszky Gergely

11227940_859782474076540_6352649172247177199_n

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kuratóriumi tagja és kiképzője, INBTI instruktor

Hobbiként ismerkedett meg a mantrailing módszerrel, majd kezdte komolyabban beleásni magát a témába. A mantrailing iránt elkötelezettségére és kutyájának kimagasló teljesítményére a BMA csapat tagjai is hamar felfigyeltek és felkérték, hogy csatlakozzon a csapatukhoz.

Zuvan kutya kiképzése során számos kezdeti problémával birkózott meg Gergő, de kitartásával, szorgalmával és a képzések tudatos felépítésével bebizonyította, hogy minden probléma megoldható. Kutyájával a bevetések során számtalanszor bebizonyította, hogy a sok tréning és gyakorlás tükröződik az eredményekben.

Számtalan nemzetközi szemináriumon vett már részt és bizonyította hozzáértését, szakmaiságát a mantrailing terén. Az INBTI szervezete először asszisztens instruktorává, majd szakmai fejlődését látva instruktorává nevezte ki. Az oktatások terén tapasztalatait és tudását igyekszik minél hatékonyabban, változatosabban átadni a tanulók számára.


Plavecz Katalin

13434979_1222927031053066_7931158665091203934_n

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője, INBTI instruktor asszisztens


A mantrailinget 2011-ben ismertem meg, azóta vettem részt folyamatosan a tanulmányozásában és jártam külföldi szemináriumokra. Jelenleg egy német vizsla fajtájú kutyával dolgozom. Bodza kutya sokat segített nekem a módszer elsajátításában és megtapasztalni rajta keresztül a tudatos felnevelés adta előnyöket.

A BMA csapat megalakulása óta aktívan segédkezem a csoport munkájában. A csapat által szervezett oktatásokon rengeteg lehetőségem van arra, hogy mindig más-más kutyavezetővel és kutyájának munkájával megismerkedjek és segítsem őket, vagy általuk tanuljak én is.

Mindenkinek ajánlom a mantrailing sportot, legyen vele a célja hobbi szint vagy akár komolyabb is. Nagyszerű alkalmat biztosít gazdinak és kutyájának a közös munkára, a közös vadászat élményének megélésére.


Urbán Réka 

IMG_4274

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője

2015-ös évben csatlakozott a BMA csapatához. Kutyájával folytatott munkájával kiemelkedett a többi tanuló közül. Kifinomult érzékkel rendelkezik a gazdi és kutya közötti kommunikáció elsajátításában.

A TKM módszert tudatosan és kitartóan tanulmányozta, majd sajátította el minden apró részletét a képzéseken, szemináriumokon. A kutyázás, oktatás terén nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, melyeket a képzések során igyekszik mindig átadni a csoport tagjainak. Kutyájával számos bevetésen bizonyította már, hogy a mantrailing alkalmazása, a kutya jelzéseinek helyes értelmezése életeket menthet.


Dombvári Zsuzsanna

IMG_4321

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője

Szüleim révén gyerekkorom óta családtagként tekintettem a hozzánk érkező állatokra, ennek ellenére csak felnőttként tapasztaltam meg mit is jelent egy saját kutya. Nem rendelkeztem sem tapasztalattal, sem tudással, így az elkövetett hibákból kudarcokból tanulva, próbáltam felnőni a feladathoz és megfelelő gazdája lenni a négylábú barátaimnak.

2013-ban érkezett hozzánk Apacs. Személyisége, vele született adottságai lehetővé tették számunkra, hogy új kutyás sportokat ismerjünk meg. A pozitív visszajelzések ellenére, egyiket sem éreztem magaménak. Inkább választottam a családi kutyázás örömtelibb részét, mint az elvárás alapú munkát. Kirándultunk, nyaraltunk és csak olyan programokat választottunk, aminek nem volt tétje. Apacsnak azonban nem csak erre volt szüksége, hanem más jellegű fizikai, szellemi leterhelésre. Hiányzott számára a közös „munka”, „küzdelem”, „kihívás”. Nélküle feszült és zsizsegős volt.

Párom által találtunk rá mantrailingre és hobbi szinten, videókból, 2015-ben elkezdtük az alapozó tréningeket. Nem voltunk időhöz, helyhez kötve, bárhol edzhettünk. Változatos helyszínek és kutyám örömteli munkája hamar meggyőzött, hogy első számú programunk legyen. Szegeden nem volt segítségünk, így amint lehetőségünk nyílt, jelentkeztünk a BMA országos szemináriumára, majd ezt követte a nyári tábor. Itt oktatónk, Gránicz Csaba volt, aki a tábor után is maradt a mentorunk. Interneten keresztül tartottuk a kapcsolatot, figyelemmel kísérte a trénigeinket és mikor lehetőség nyílt, közös edzéseket is biztosított számunkra. A felmerülő problémákat átbeszéltük és szinte a legtöbb esetben azonnal érkezett a megoldás. Nemzetközi szemináriumokon próbáltam megfelelő tudás birtokába jutni, elméleti és gyakorlati szinten is. Ennek ellenére, mikor megtudtam 2016-ban, hogy lehetőséget kapok kutyámmal, jelöltként a BMA csapatába, öröm és kétség fogott el. A rám nehezedő nyomás negatívon hatott munkákra. Úgy éreztem túl hamar jött a felkérés. Szerencsére a csapat mögöttem állt, bizalmat szavazott, így párom segítségével építkeztünk tovább. Úgy érzem még hosszú út áll előttünk és nagyon sok új tudás vár ránk, de az alapokat már lefektettük, és az utat is kijelöltük.

Célom: a csapat megbízható párosává válni, szükség esetén megfelelő információ adásával segíteni mentéseket. Az általam megtapasztalt izgalmas, örömteli, szabad munka átadása a lehető leghitelesebben, kutyámmal, mindazoknak, akik erre befogadók.

„… becsüld meg a kutyádat, mert ő hálás, s hisz neked, kitartásért kijár neki, barátság, s a tisztelet…” (Aranyosi Ervin)


Kollár Bea


A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője

Szeti egy 2014-es születésű beagle, a fajtáján belül is egy igazi ösztönerős kutya. Egy budapesti kutyaiskola életmód programja keretén belül ismerkedtünk meg a mantrailing alapjaival 2015-ben, elsősorban, mint kikapcsolódás, illetve az energiái levezetése céljából. Kiváló szaglással rendelkezik, így hamar nyilvánvaló vált, hogy számára a megannyi kutyás sport közül a mantrailing a leginkább testhez álló program.

A BMA nyári táborában szembesültünk azzal, hogy a mantrailing sokkal több is lehet, mint egy játék, hisz rendkívül komoly elméleti és gyakorlati háttere van.

Itt hallottunk először a Kocher módszerről, amelynek elemeit ettől kezdve tudatosabban építettük be a tréningjeinkbe. Az éveken át tartó folyamatos gyakorlásnak, képzésnek köszönhetően Szeti 2017 őszén az országban elsőként teljesítette a BMA mantrailing vizsgáját, 87%-os szinten. 2018. év elejétől aktív tagja a BMA csapatának, jelenleg is kiképzés alatt áll, hisz a folyamatos tanulás, a fejlődés alapvető fontosságú.


Major Márk


A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője

A mantrailinggel 2014-ben ismerkedtem meg egy nyári táborban, ahol Eboval, a rodéziai ridgeback fajtájú kutyámmal volt lehetőségem kipróbálni a személykeresést. Rögtön megtetszett a sport, így a tábor végeztével hobbi célból összeálltunk páran, és saját szórakozásunkra elkezdtünk edzeni kutyáinkkal.

Itt még nem is sejtettük, mi mindent rejt a mantrailing…

Az élet úgy hozta, hogy területileg közelebb kerültem a Mantrailing Akadémia Alapítvány (akkoriban Budapesti Mantrailing Akadémia) egy-két tagjához, így felvettem velük a kapcsolatot, hogy hogyan is lehetne a sportban előre lépni. Kezdetben szemináriumokon és nyári táborokon vettem részt, ahol számos oktatóval dolgozhattam együtt.

2018 májusában elkezdtem rendszeresen edzeni Janovszky Gergellyel, akivel elkezdtük, az akkora már két kutyám kisebb-nagyobb mantrailinges problémáit megoldani. Gergővel közös kapcsolódási pontunk, hogy Ebo Zuvannak (Gergő egyik kutyájának) a fia.

A folyamatos edzések, és kitartó munka meghozta eredményét. A 2019-es mantrailing táborban sikeres A1-es vizsgát tettem Eboval, majd a tábor utáni hetekben felkeresett Gránicz Csaba, hogy csatlakozzak a csapathoz. Erre természetesen igent mondtam, és nagy lendülettel vágtam bele, akkor még próbaidős tagként a mentőkutyás munkába. Ezután teljesítettük az A2-es vizsgát Eboval, illetve Színessel, a német juhászkutyámmal az A1-es szintet.

2020-ban Színessel sikeresen kidolgoztuk az A2-es, Eboval az A3-as vizsga nyomát, amely a Mantrailing Akadémia Alapítvány teljes jogú tagságához vezetett, és Ebo bevethetőségéről tett tanúbizonyságot.