Ismét segítettünk!

Ismét segítettünk!

2015. szeptember 27-én, vasárnap este 19 órakor riasztást kapott a Budapesti Mantrailing Akadémia egy gyömrői idősek otthonából eltűnt, 72 éves cukorbetegségben és Alzheimer-kórban szenvedő bácsi felkutatására. Csapatunkat a rendőrségi bejelentés alapján, a Kutyákkal az Életért Alapítványtól Orlik Zoltán értesítette, más mentőkutyás szervezetekkel együtt.

20:30-kor érkezett a BMA csapata az eltűnés helyszínére 3 fővel és 3 kutyával ( Bánszki András-Jetro, Janovszky Gergő-Zuvan, Farkas Viki-Grado), ahol megkezdődött a további információk begyűjtése. A keresést 21:24-kor indította Gergő, Zuvan nevű kutyájával, munkájukat András és Viki biztosította. Szagmintaként az eltűnt személy kifordított párnahuzata szolgált. A kutya a Mendei úton egyenesen haladt a 31-es számú főút irányába. Tett egy kitérőt a benzinkútnál, ezt követően azonban ment tovább egyenesen. Zuvan a vízművek területét megkerülve, a Mendei út és a 31-es számú főút kereszteződéséig vezette a csapatot, ahol már a növekvő forgalom miatt a rendőrség biztosította a helyszínt. Itt a kutya kizárta a Nagykáta felé vezető irányt, majd az út mellett lévő ároknál egyre intenzívebben jelezte a keresett szag jelenlétét. Egy ponton átugrotta az árkot és felment a 3 méteres töltésen. A nagyon sűrű növényzeten át, 10 métert haladva találta meg a földön ülő bácsit. A bácsi eszméleténél volt, elmondása szerint elesett és nem tudott felállni. Ekkor bizonyosnak tűnt, hogy az idősek otthonából eltűnt idős férfit találta meg a kutya, hiszen még a jellegzetes felsőruházat is egyezett. A mentők érkezéséig a bácsival történt kommunikáció során kiderült, hogy nem az eredetileg keresett személy lett meg az indával benőtt bozótosban. Ekkor merült fel a kérdés, hogy a kutya miért egy másik embert követett. A megszerzett információk alapján, a megtalált férfi szintén cukorbeteg, így valószínűleg a mindkét férfi betegségére jellemző szag kapcsolta össze a két nyomot, mely feltételezhetően keresztezte egymást.

Bár egy életet sikerült megmenteni a kihűléstől, ünneplésre nem maradt idő, hiszen az eredetileg keresett személy hollétéről továbbra sem volt információ. Amíg a jelen lévő mentőkutyás szervezetek elkezdték a külterületek átkutatását, (helyi tófürdő, parkok, erdős-fás területek) addig András Jetroval ellenőrizte azokat a pontokat, ahol visszatekintve Zuvannál bizonytalanság jelei merültek fel.
A két pont ellenőrzése után (mindkét esetben Jetro jelezte a keresett szag hiányát), a BMA helyszínen lévő 3 fős csapata úgy döntött, hogy az eredeti kiindulási pontról is elindítják a kutyát. Jetro is ugyanabba az irányba indult el, mint Zuvan. Azonban a benzinkút előtt, az út túloldalán lévő temetőn át, annak másik kijáratánál lévő buszmegállóhoz vezetett és innen nem akart tovább menni. Az ott megálló buszok járatinformációi alapján a keresett személy innen több irányba távozhatott. Az egyik irány, a gyömrői vasúti pályaudvar. A pályaudvarnál lévő megállót és környékét Viki, Grado nevű kutyájával ellenőrizte, ahol a kutya jelezte a keresett szag hiányát. A kutyák jelzései alapján valószínűsíthető volt, hogy a keresett személy a Jetro által jelzett ponton buszra szállt – a vasúti pályaudvaron nem szállt le a buszról (Grado NSI jelzés) hanem tovább utazott. Erről tájékoztatást kaptak a keresésben résztvevő mentőcsapatok. Ez alapján, az ő kifejezett kérésükre a rendőrség munkatársai ellenőrizték a szomszédos települések tömegközlekedési pontjait. Másnap reggel érkezett az információ, miszerint az idősek otthonából eltűnt bácsit hajnalban, a XVII. kerület egyik buszmegállójában életben találták. A bácsi, a Jetro által jelzett megállóban felszállt a buszra és utazott tovább addig a megállóig, ahol végül a rendőrség munkatársai épségben megtalálták.

Büszkék vagyunk arra, hogy a mantrailinges kutyáink munkájának köszönhetően, lényeges információkkal tudtuk segíteni a kutatást.

Köszönet a segítségért és a támogatásért a keresésben résztvevő önkéntes mentőcsapatoknak, akik területkutató kutyáikkal ismét eredményes munkát végeztek, hiszen az áltatluk átvizsgált területen kizárták a keresett személy jelenlétét: Kutyákkal az Életért Alapítvány, Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület (Pinkóczi Diána), Pannon-PKKM (Leczki Sarolta), Cserhát Mentőkutyás Egyesület.

Köszönet illeti továbbá a gyömrői rendőrőrs illetve polgárőrség munkatársait is, akik munkájukkal szintén hozzájárultak a keresés eredményességéhez.

Összefogással ismét sikerült életet menteni!