ATEMOS® 100 kézi kutyakövető tesztelése

ATEMOS® 100 kézi kutyakövető tesztelése

A Mantrailing Akadémia Alapítvány (továbbiakban: MAA) elnöke, Gránicz Csaba a Garmin termékeket forgalmazó Navi-Gate Kft. képviseletében eljáró Hamar Zoltántól vehette át tesztelésre 2017. októberében az ATEMOS® 100 kézi kutyakövető és a hozzátartozó K5 jeladó nyakörv GPS/GLONASS készülékeket.

1

A több hónapig tartó tesztelés alapján Gránicz Csaba mentőkutyás a következő tapasztalatokat osztotta meg.

A MAA feladatkörét tekintve mantrailing oktatással, kutyakiképzéssel és eltűnt személyek kutyákkal történő keresésével foglalkozik. A tréningek és a bevetések során mindig nagy problémát okozott, hogy a kutyák munkáját pontosan dokumentáljuk, elemezhessük,  nyomvonalukat rögzítsük, az adatokat online tároljuk és szükség esetén a minket felkérő hivatalos szerveknek megosszuk. Rengeteg telefonos applikációt kipróbáltunk, melyeknél sok esetben eltérő, vagy pontatlan volt a GPS helymeghatározás, a térképek nem minden esetben ábrázolták a pontosan megtett útvonalat, illetve jelentősen, akár több métert is eltértek tőle. Szintén nagy problémát okozott, hogy az ilyen applikációk legtöbbje internet alapú és a mentéseknél sűrűn előfordul, hogy a helyszínen a gyenge térerő miatt megbízhatatlan az internet szolgáltatás. Problémák közt az is felmerült, hogy nem találtunk olyan alkalmazást, ami élőben tudta volna közvetíteni a kutya GPS pozícióit egy másik telefonra (eszközre), tehát nem volt lehetséges az éppen aktuális helyzetről információ szolgáltatása.

A fent leírt tapasztalatok alapján nagyon vártunk egy olyan készülékre, amely megfelel az igényeinknek, áthidalja a felmerült hiányosságokat és a működéséhez nincs szükség internet alapú szolgáltatásra.

Az ATEMOS® 100 és K5 GPS/GLONASS készülékeket első sorban a mantrailinges kutyáink tréningjén vetettük be. A készülék lapvetően két egységből áll: egy vízhatlan, érintő képernyős kézi készülékből valamint egy GPS-es kutyanyakörvből. Mind két egység kommunikál a GPS/GLONASS műholdakkal és egymással is rádió frekvencián keresztül. A kézi készülék felső részén három gomb helyezkedik el, mely tetszőlegesen programozható az általunk kiválasztott funkciókra.

2

A funkció gombok a GPS-es kutyanyakörvvel történő kommunikációra programozhatóak, sípoló jeladásra, rezgésre, és a nyakörvön elhelyezett lámpa be-, illetve kikapcsolására szolgálnak. Az eszköz képes arra, hogy méterre pontosan meghatározza a kutya által megtett útvonalat nem csak kétdimenziós, hanem a magassági adatokat használva háromdimenziós nézőpontból is. Az adatokat számítógépen is meg lehet jeleníteni. A nyakörv közvetíti a kézi vevőegység felé a kutya testhelyzetét és a mozgását is, tehát azt, hogy ül, fut vagy éppen egy tárgyra állt fel. Ez a képesség más szakterületeken, pl. a területkutató kutyáknál kiemelt fontosságú.

A mantrailinges tréning során első körben a vízhatlanságát teszteltük. Nedves környezetben dolgoztunk vele, sőt az érintő képernyőre, illetve a GPS-es nyakörvre vizet öntöttünk. A készülék mindkét egysége megbízhatóan működött tovább, beázási nyomokat még a töltő nyílásoknál sem észleltünk.

3

Egy másik fontos kérdés az volt, hogy a gyári adatok szerinti lítiumion akkumulátor 20 órában meghatározott működési időt tartós hidegben történő tárolás és használat esetén is biztosítja-e a készülék? A két egységet -5 Celsius fokon több napig tároltuk és közben dolgoztunk vele. A teszt ideje alatt a gyár által megadott értékeket minden esetben meghaladta az akkumulátor kapacitása. A készülék rendelkezik úgynevezett megmentő funkcióval is, amelyet túlságosan alacsony energiakapacitás észlelése esetén aktiválva a készülék ritkábban küld jelet magáról, ritkábban kommunikál a többi eszközzel. Lehetőséget biztosít arra, hogy az esetlegesen elkóborolt vagy bajba jutott kutyánkra rátaláljunk.

A tréning során a kézi készülékkel a nyomfektető személy elgyalogolt egy ismeretlen helyre, majd a GPS-es nyakörvvel felszerelt mantrailinges kutya és vezetője kidolgozta a számára ismeretlen nyomot. A munka során a nyomfektető személy élőben látta, hogy a kézi készülék által húzott nyomvonalhoz képest a kutya merre halad és hibázás esetén, rádión azonnal tudta értesíteni a kutyavezetőt. Nagy segítséget jelentett a tréning utáni kiértékelések során, hogy az igen pontos GPS pontok alapján, grafikusan ábrázolva lehetett látni a kutya nyomtartását, vagy megfigyelhető volt a nyomvesztés utáni jellegzetes mozgásforma megjelenése. A tesztelés során minden esetben egy percen belül megtalálta a készülék mindkét egysége a műholdakat, gyorsan indítható volt a trackelés. Nagyon fontos funkció volt számunkra az, hogy menet közben jelölő pontokat tudunk elhelyezni a térképen. Ezeket a pontokat akár sorrendiség elve alapján is el tudjuk nevezni, hogy később visszataláljunk a jelölt helyekre. A kutyavezető számára a bevetések során ez azért fontos, mert a kutya pillanatnyi viselkedésváltozásának nem mindig tudunk azonnal utána járni. Lehet, hogy az adott helyet egy másik kutyával később tüzetesen át kell majd vizsgálni és csak így vagyunk képesek majd eredményt elérni ill. információt szolgáltatni a hatóságok felé. Az éles bevetések során a rögzített nyomvonalakat a számítógéppel összekötve a Garmin saját szoftverében, vagy GPX formátumban exportálva Google Earth térképen megjelenítettük és dokumentáltuk. Korábban elmentett nyomvonalakat a készülékben is tárolhatunk, így lehetséges, hogy akár az egy nappal korábban lefektetett nyomvonalat is hozzárendelhessük a kutya pillanatnyi munkájához.

A mentőkutyázás egy másik szakterülete, ahol a készüléket bevetettük, a területkutatás. A területkutató kutyák munkájáról tömören annyit szeretnék megemlíteni, hogy nem szorosan a póráz végén haladnak a nyomvonalon a vezetőjükkel, hanem egy meghatározott területet vizsgálnak át, viszonylag rövid idő alatt, az embertől távol. Az átvizsgálandó területen minden, nem életszerű testhelyzetben lévő személyt jeleznek, legyen az ülő, fekvő, guggoló, vagy fán tartózkodó pozícióban. Van, hogy a kutyák olyan mértékben eltávolodnak a kutyavezetőtől, hogy sem vizuálisan, sem pedig hang jelekkel nem lehetséges velük kommunikálni. Nagy a veszélye ilyenkor annak, hogy ekkora távolság esetén nem észleljük, ha a kutyával baleset történik és mozgásképtelenné válik, vagy személy észlelése esetén éppen jelzést produkál. A korábban említett funkció gombok segítségével és a kutyánknál hozzájuk társított viselkedéssel könnyedén vissza tudjuk hívni még hallótávolságon kívül is. A kézi készülékről sugárzott rádiófrekvenciás jelet a GPS-es kutyanyakörvvel 3 km-es hatótávolságon belül teszteltük. Jellemzően fás, bokros területen, de belvárosi környezetben is, ahol magas házak nehezítették a jeladó-vevő dolgát. Teszteltük olyan helyen is, ahol nagyfeszültségű távvezeték uralta a környezetet. A próbahasználat során nem találtunk olyan területet, ahol valamelyik egységet is zavarták volna a rendeltetésszerű működésében.

A területkutatás során a kutya munkájának térképen történő megjelenítésén kívül hasznosnak bizonyult az elektronikus iránytű. Az iránytű folyamatosan mutatja, hogy helyzetünkhöz képest a kutya éppen milyen irányban és hány méterre helyezkedik el hozzánk képest. A térképen lévő ikon segítségével pedig láthatjuk, hogy a kutyánk éppen milyen pozíciót vesz fel. Beállítható a számunkra igen csak hasznos ugatásriasztás funkció is. Kalibrálható, hogy bizonyos számú ugatást követően a nyakörvön lévő eszköz riasztást küldjön a kézi egységnek a kutya jelzéséről és pontos pozíciójáról. Egy gombnyomással ezek után megkérhetjük készülékünket, hogy vezessen oda a jelzett helyre.

Gyakran előfordul, hogy a bevetések során egyszerre több kutya dolgozik az átvizsgálandó területen. A készülék nagy előnye, hogy egyszerre 20 GPS-es nyakörvet tud kezelni és térképen megjeleníteni. A készülékek párosítása igen egyszerű, kb. 20 másodpercet vesz igénybe. Tesztelésünk során a készüléket összekapcsoltuk egy laptoppal is, melyen a Garmin BaseCamp™ szoftver, a területen dolgozó kutyák pillanatnyi helyzetét és a kutyák által átvizsgált területeket élőben mutatta számunkra. Ez a funkció a bevetés irányítójának nagy segítséget biztosít.

4

Megeshet, hogy egy kutatás akár több napot is igénybe vesz. Ebben az esetben a kutyák által megtett útvonalak pontos rögzítése mellett be lehet állítani, hogy az előző napi munka végpontjához irányítson az eszköz és pontosan arról a pontról folytassuk a keresést. A készülék tárházában megtalálható a vészhelyzeti riasztás funkció is. A kutatások során megeshet, hogy a keresett személyt a kutyavezető olyan helyen találja meg, ahol nehéz tájékozódási pontot találni, vagy hosszadalmas lenne a mentőegységeknek elmagyarázni, hogy hova jöjjenek segíteni. A funkció aktiválásával a többi párosított eszköz tulajdonosát automatikusan odairányítja a rendszer a segítségkérés helyszínére, ezzel jelentősen felgyorsítva a segítség megékezését. A kézi készülék térképén lehetőség van az átvizsgálandó terület virtuális kerítéssel történő körbe határolására is. Ilyenkor beállíthatjuk, hogy ha a kutyánk a területet elhagyja, abban az esetben a készülék azonnal jelezze azt számunkra.

Egy dologra viszont minden esetben ügyelnünk kell egy újonnan megkezdett munka során: a készülék korábbi nyomvonalát törölni kell. Ha erről megfeledkezünk, akkor abban az esetben mindig egy csíkot fogunk látni a korábbi GPS koordináta és a jelenlegi kezdő GPS pont között.

Mindent összevetve a mantrailinges és a területkutató kutyák tréningjei és bevetései során is nagyon hasznosnak bizonyult a készülék, a gyártó által ígért funkciókat és adatokat hiánytalanul biztosította számunkra.

Köszönetünket szeretnénk kifejezni a Navi-Gate Kft-nek, hogy tesztelés céljából rendelkezésünkre bocsájtotta a készüléket.

           Gránicz Csaba

Mantrailing Akadémia Alapítvány

 elnöke