Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések

KI HÍVHAT MINKET SEGÍTSÉGÜL?
Egy személy eltűnésével kapcsolatban a Mantrailing Akadémia Alapítvány általában a rendőrségtől és a katasztrófavédelemtől kap riasztást, együttműködési megállapodásunk alapján. Nem ritka azonban, hogy más mentőcsapat, illetve közvetlenül az eltűnt személy családja, gondviselője, az őt ellátó intézmény kéri segítségünket. Ez esetben fontos tudni, hogy az eltűnt személy felkutatását kezdeményező személynek minden esetben értesíteni kell a rendőrséget is.


MIÉRT KELL ELŐZETESEN A RENDŐRSÉGET IS ÉRTESÍTENI?
Az eltűnt személyek felkutatása rendőrségi hatáskör. Hatóságként ők rendelkeznek olyan szakmai tapasztalattal, tudással, jogosultságokkal, információkkal és erőforrásokkal, amelyek nagyban megkönnyítik a keresést. Emellett koordinálják, biztosítják a civil mentőcsapatok munkáját a helyszínen, és természetesen felhasználják és ellenőrzik az azok munkájából származó információkat is.


MILYEN INFORMÁCIÓKAT KELL MEGADNI A KERESÉST KEZDEMÉNYEZŐNEK?
A keresés eredményességének esélyeit növelendő az eltűnt személlyel kapcsolatban az alábbi információkra lesz szükség: személyi adatok, pontos személyleírás, az eltűnés ideje. Tudnunk kell, mikor és hol látták utoljára, fontos az eltűnéskor viselt ruházat, illetve hogy volt-e az eltűnt személynél hivatalos irat, mobiltelefon. Lényeges információ a mentális és egészségi állapot leírása (kommunikációs képesség, térbeli és időbeli orientáltság, fizikum, járást segítő eszközök), betegségek, gyógyszerszedés. Felmerülhet esetleg különös ismertető jel, valamint az eltűnt személy tulajdonságai, szokásai, kapcsolatai (számára fontos helyek, kedvenc sétaútvonalak, ismerősök, stb.). Fontosak lehetnek az eltűnés napján, az eltűnés előtt történt események, körülmények, kiváltó okok, illetve az is, korábban volt-e hasonló eltűnése (ha igen, hol, hogyan, mennyi idő elteltével találtak rá). Lényeges kérdés még, hogy öngyilkossági hajlam fennáll-e, volt-e korábban ilyen szándéka, kísérlete. Idős eltűntek esetén felmerülhet, van-e GPS alapú nyomkövető készüléke (pl óra).


MILYEN SZÁMON KÉRHET SEGÍTSÉGET?
Mielőtt mi magunk indulnánk eltűnt szerettünk keresésére, értesítsük a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, ugyanis tévesen él az emberekben az a feltételezés, hogy a rendőrség napokig nem foglalkozik a bejelentéssel. Ezt követően alapítványunk riasztási számán (+36 30 787 5735) is lehet mentőkutyás segítséget kérni.
Sokszor megesik, hogy egy eltűnésnél egyáltalán nem vagy csak nagyon későn kérik kutyás keresőcsapat segítségét. Ezért fontos lenne, ha minél többen tudnának róla, hogy a rendőrségi bejelentést követően hova fordulhatnak segítségért a hozzátartozók. Sok az olyan eltűnt személy, akinek megtalálásában vagy az eltűnésével kapcsolatos információszolgáltatásban kizárólag speciálisan kiképzett keresőkutyák tudnak segíteni.


MINDEN ESETBEN KIJÖNNEK?
Mentőcsapatunk vezetői, akik a riasztási számon a hívásokat fogadják, komoly tapasztalattal rendelkeznek az eltűnt személyek kutyás keresésében, többük szolgálati kutyavezetőként is ezzel foglalkozik. A bejelentőtől és/vagy a rendőrségtől kapott információk alapján el tudják dönteni, hogy a mantrailinges kutya alkalmazása hozzájárul-e érdemben a kutatás eredményességéhez. Ilyen esetekben igyekszünk segíteni, ellenkező esetben más megoldást javaslunk.


MILYEN EREDMÉNYRE SZÁMÍTHATUNK?
A mantrailinges kutyás munka segíthet az eltűnt személy legutolsó nyomának követésével a távozás irányának meghatározásában, a nyom kidolgozása elvezethet egészen az eltűnt személy megtalálásáig is. Azonban számos külső tényező megnehezítheti a keresést (az eltűnés óta eltelt idő, időjárás, forgalom, terepviszonyok), és nem ritka az sem, hogy a keresett személy egy ponton járműre száll, így a kutya a nyomát már nem képes tovább követni, ugyanakkor képes ezt egyértelműen jelezni a keresőcsapat számára. Tapasztalatunk az, hogy ezekkel az információkkal jelentősen szűkíthető, behatárolható a keresés iránya, ami nagyban megkönnyíti a hatóság munkáját, és ha nem is közvetlenül mi érünk el eredményt, hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a keresett személy épségben kerüljön elő.


MENNYIBE KERÜL A KERESÉS?
Önkéntes munkánk a segítséget kérők számára ingyenes, ezért mi pénzt senkitől nem kérünk.


KI FINANSZÍROZZA A KÉPZÉST ÉS A BEVETÉSEKET?
Alapítványunk adományokból, pályázaton nyert összegekből és szponzorációból finanszírozza tevékenységét, emellett pedig önkénteseink jelentős saját forrással járulnak hozzá saját képzési és bevetési költségeik fedezéséhez.


HOGYAN SEGÍTHETEK?
A Mantrailing Akadémia Alapítvány mentőkutyás tevékenységét SZJA 1% felajánlásával és közvetlen bankszámlára utalt adománnyal is segítheti. Adószámunk: 18847671-1-42, bankszámlaszámunk (OTP) 11742063-21221682