CSAPATUNK

Gránicz Csaba

csaba-fickó

A Mantrailing Akadémia Alapítvány elnöke és kiképzője, a BMA alapító tagja és vezetője, INBTI instruktor 

A kutyázással hivatásként 20 éve foglalatoskodom, ezért a kiképzések során számos kutya megfordult már a kezem alatt. Minden kutyámtól sikerült tanulnom az életem során. A kutyakiképzést a változatosság gyönyörködteti, hiszen nincs két ugyanolyan kutya, mindegyiket egyedileg kell kiképezni az adott feladatra. Vallom, hogy minél több módszert ismerünk a kiképzés során egy adott feladat megtanítására, annál eredményesebbek lehetünk a cél elérésében. Képeztem már őrző-védő, kábítószer-kereső, nyomkövető, személykereső és mantrailinges kutyát. A mantrailing kiképzési módszerrel 2010-ben ismerkedtem meg és kezdtem tanulmányozni. Számos tapasztalt tréner segítségét kértem a módszer elsajátításához az USA-ból, Svájcból, Olaszországból, Németországból és Ausztriából.

2012-ben megismerkedtem a InterNational Bloodhound Training Institute nemzetközi szervezettel, melynek vezetője Kevin Kocher. Kevin nagymértékben segítette szakmai fejlődésemet a mantrailing módszer professzionális elsajátítása terén, majd 2013-ban az INBTI Magyarországi instruktorává nevezett ki.

Nem sokkal később alapító tagja lettem a Budapesti Mantrailing Akadémia elnevezésű munkacsoportnak, mely eleinte a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány keretein belül tevékenykedett, ma pedig már önálló szervezetként működik.

A munkacsoporttal számos külföldi mantrailing konferencián vettünk részt. Magyarországon igyekszünk szakmai támogatást nyújtani a mantrailing szakirányú elterjedése során. A csoport sok esetben felkérést kap eltűnt személy felkutatásának segítésére, melyeknek minden esetben a legjobb tudásunk szerint igyekszünk eleget tenni.

Jelenleg Német juhászkutya és Vizsla fajtájú kutyával dolgozom. A két fajta keresési stílusa és kiképzési megközelítése merőben eltér egymástól, de a mantrailing elsajátítására mindkettő kiválóan alkalmas.

A mantrailing módszer elsajátítására sok kutya alkalmas és lehet, hogy segítségünkkel Ön és kutyája is a legkedveltebb időtöltések közé fogja sorolni.

Kellemes böngészést kívánok az oldalunkon!


Habony Csaba

csaba-tanus

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője, INBTI instruktor, a BMA alapító tagja

Mióta az eszemet tudom, kutyákkal szerettem volna foglalkozni. Amint tizenévesen lehetőségem adódott, azonnal örökbe fogadtam egy kutyát és azóta, mindig is volt kutyám.

Már egész fiatalon erős késztetést éreztem, hogy segítsek másokon, ennél már csak a kutyák iránti szeretetem volt erősebb. Így szinte egyértelművé vált, hogy a két dolgot együtt szeretném csinálni, hivatásszerűen is.

Foglalkozást is így választottam, 2005 óta hivatásos kutyavezető vagyok, illetve hivatásszerűen foglalkozom hozzám hasonló gondolkodású kutyás szakemberek képzésével.

Munkám során igen sokszor adódott, hogy eltűnt, elrejtőzött személyt kellett felkutatnom kutya segítségével. A bevetések alkalmával fogalmazódott meg bennem, hogy a hagyományos kereső munkát, mindenképpen meg kell reformálni, valami olyan képzés szükséges a kutyák és vezetőik részére, amely a mai kor kihívásainak megfelel, a mai urbanizált világban, akár több nap után is eredményes lehet.

Sok módszert kipróbáltam és mindből tanultam valamit, de rájöttem, hogy egy, már kidolgozott és a világ számos pontján bizonyított módszer, valamint annak rendszerének alkalmazása által rengeteg időt és energiát lehet megtakarítani és emberi életek megmentésére fordítani a találgatások helyett.

Így találtam rá, többedmagammal a mantrailingre, az INBTI csapatára és így lettem a Budapesti Mantrailing Akadémia alapító tagja.

Az azóta eltelt idő, engem-minket igazol.

Hogy hogyan és miért? Olvassák el a Honlapot, vegyék fel velünk a kapcsolatot, vegyenek részt a szemináriumainkon, saját maguk és a kutyáik örömére.

Kellemes kutyázást kívánok Önöknek!


Plavecz Katalin

13434979_1222927031053066_7931158665091203934_n

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője, INBTI instruktor asszisztens


A mantrailinget 2011-ben ismertem meg, azóta vettem részt folyamatosan a tanulmányozásában és jártam külföldi szemináriumokra. Jelenleg egy német vizsla fajtájú kutyával dolgozom. Bodza kutya sokat segített nekem a módszer elsajátításában és megtapasztalni rajta keresztül a tudatos felnevelés adta előnyöket.

A BMA csapat megalakulása óta aktívan segédkezem a csoport munkájában. A csapat által szervezett oktatásokon rengeteg lehetőségem van arra, hogy mindig más-más kutyavezetővel és kutyájának munkájával megismerkedjek és segítsem őket, vagy általuk tanuljak én is.

Mindenkinek ajánlom a mantrailing sportot, legyen vele a célja hobbi szint vagy akár komolyabb is. Nagyszerű alkalmat biztosít gazdinak és kutyájának a közös munkára, a közös vadászat élményének megélésére.


Kollár Bea

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője, INBTI instruktor asszisztens

Szeti egy 2014-es születésű beagle, a fajtáján belül is egy igazi ösztönerős kutya. Egy budapesti kutyaiskola életmód programja keretén belül ismerkedtünk meg a mantrailing alapjaival 2015-ben, elsősorban, mint kikapcsolódás, illetve az energiái levezetése céljából. Kiváló szaglással rendelkezik, így hamar nyilvánvaló vált, hogy számára a megannyi kutyás sport közül a mantrailing a leginkább testhez álló program.

A BMA nyári táborában szembesültünk azzal, hogy a mantrailing sokkal több is lehet, mint egy játék, hisz rendkívül komoly elméleti és gyakorlati háttere van.

Itt hallottunk először a Kocher módszerről, amelynek elemeit ettől kezdve tudatosabban építettük be a tréningjeinkbe. Az éveken át tartó folyamatos gyakorlásnak, képzésnek köszönhetően Szeti 2017 őszén az országban elsőként teljesítette a BMA mantrailing vizsgáját, 87%-os szinten. 2018. év elejétől aktív tagja a BMA csapatának, jelenleg is kiképzés alatt áll, hisz a folyamatos tanulás, a fejlődés alapvető fontosságú.


Mézes Pál

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kiképzője

A „bajok” 1984-ben kezdődtek, mikor az első magyar vizslám kezeim közé került. Egy igazi vadászkutya, akivel  elkezdtem a  vad utánkeresést és autodidakta módon a személykeresést.

Mai napig szégyellem, hogy második vizslámmal fiaink születése, nevelése miatt nem tudtam ezt mélyrehatóan folytatni, pedig kiváló képességekkel rendelkezett. 

Aztán érkezett Dió, (természetesen magyar vizsla) aki finoman szólva hiperaktív  volt.  Egy ilyen blökit csak fizikai feladatokkal lefárasztani képtelenség, kell mellé a szellemi munka. Véletlen szerencsének köszönhetően találkoztam Csizmazia Tamással, aki elindított a „szakszerű keresés lejtőjén”, majd  ajánlotta, mint módot a mantrailinget. Így jutottam 2018-ban a MAA -hoz, majd jöttek a sikeres vizsgák (A1-A3).

Nagy örömömre feleségem is „megvizslásodott” tavaly Barkával, így már minden tekintetben csapatot alkotunk.

Ösztönző számunkra a gyakorlások és az éles bevetések során látni, milyen elszántsággal tudják a kutyák az eltűnt nyomát felderíteni, mi taníthatjuk őket, és persze ők is minket…


Mézesné Szabó Katalin

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kutyavezetője

Kislányként állandóan nyaggattam a szüleimet, hogy lehessen valamilyen háziállatom, álmaim csúcsa a magyar vizsla volt, de hosszú ideig díszmadarakkal kellett beérnem. Amikor 1992-ben megismerkedtem a későbbi férjemmel, ő már régóta boldog vizslatulajdonos volt, így kezdődött  közelebbi kapcsolatom a vizslákkal.

Férjem magyar vizsláját egy német vizsla követte, mellette nőttek fel a gyerekeink, ő már családi közös kutya volt, de fiaink miatt többnyire a férjemre maradt a vele való foglalkozás.

Miután német vizslánk matuzsálemi kort megérve az örök vadászmezőkre költözött, ismét magyar vizslára váltottunk. Dióval már felváltva jártunk kutyaiskolába. A mantrailinggel 2019-ben találkoztam először a diósjenői táborban, ahol akkor még csak látogató és zavaró személy lehettem.

2020 áprilisában aztán kaptunk egy üzenetet Dió tenyésztőitől, amiben gratuláltak, hogy nagybácsi lett, és képeket is küldtek a kicsikről.  Így került hozzánk Barka, akinek már én vagyok a gazdája. Kölyök korától mantrailingezek vele férjem útmutatása alapján. 2021. októberében sikeres A1-es vizsgát tettünk, most készülünk a belterületi vizsgára. Kísérőként férjem és Dió mellett már részt vettem néhány éles bevetésen, jó lenne, ha Barkával önállóan is dolgozhatnánk majd!


Dávidházyné Tamási Tímea

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kutyavezetője

Gyerekkorom óta különleges kapcsolat fűz a kutyákhoz.

Első kutyám egy ír szetter, aki rögtön mély vízbe dobott, Neki köszönhetően beleástam magam a kutyázás rejtelmeibe, a kiképzés módszereibe. Majd a család előtérbe kerülése, a gyerekek születése miatt a szüleimnek gyűjtöttem össze néhány kóbor kutyát (vizsla, németjuhász)akikkel, amikor csak tehettem boldogan és nagy örömmel foglalkoztam.

2016-ban Brendy, hovawart kutya érkezésével, újra “kutyázhattam”. Próbálgattuk mi az az elfoglaltság, ami mindkettőnknek boldogságot jelent. Felismertem, hogy kiváló szaglással rendelkezik, így olyan lehetőségeket kezdtem keresni,ahol ezt kamatoztatni tudja. Megismerkedtem a mantrailinggel, a Mantrailing Akadémiával és tudtam jó helyen vagyunk. Megerősítést kaptam, hogy Brendy tehetséges,én pedig boldog voltam, hogy olyan elfoglaltságot találtam,amivel tudunk másoknak segíteni. A közös csapatmunka, a kutya jelzéseinek felismerése, az egymásra hangolódás segít  még jobban megismerni és megérteni TÁRSUNKAT.


Simon Tibor

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kutyavezetője

Családunk új tagja, Armand nevű auvergne-i vizsla kutyánk kimondottan munkavonalas kennelből érkezett hozzánk 2019 áprilisában. Már a kezdetektől fogva abban gondolkodtunk, hogy a munka iránti vágyát tudjuk támogatni. Mivel vadászni nem terveztünk vele, mást kellett keresnünk. Az elég hamar kiderült, hogy a közismertebb kiképzési vonalakon vibráló és önálló döntésekre hajlamos jellemvonásai nem igazán előnyösek. Ugyanakkor 2020 elején belekóstoltunk a mantrailingbe – véletlenül pont Gránicz Csaba alapozó tanfolyamán -, ahol azonnal megtapasztaltuk, hogy Armand számára ez az a terep, ahol igazán elemében lehet. A szagok, a keresés, a rendszeres, aktív munka az ő világa. Azóta az ő kiváló adottságaira és közös lelkesedésünkre alapozva óriási utat tettünk meg együtt, sokat tanultunk egymástól – és persze kiképzőinktől.

2021 közepétől megtisztelő meghívást kaptunk az alapítvány önkéntes tagjai közé – amely kihívásnak igyekszünk azóta is megfelelni. Armand sikerrel vett részt vizsgákon, és már több éles bevetésen is próbára tették párosunkat – ahol a továbbiakban is igyekszünk mindent megtenni, hogy segíthessünk.


Szakál Gyöngyvér

A Mantrailing Akadémia Alapítvány kutyavezetője

A kutyás személykövetéssel és a mentőkutyázás világával a férjem és a másik kutyám (aki időközben, mivel a férjem dolgozik vele, az ő kutyája lett:)), Armand révén ismerkedtem meg. Mivel nálunk a kutyázás családi program, mindig mentem vele a képzésekre, a gyakorlásokra, később pedig a vizsgákra és kísérőként a bevetésekre is. Egy darabig csak nézelődtem és tanultam, de egyre inkább érett bennem az elhatározás, hogy én is szeretnék kutyát vezetni.
Ahogy barátunk utalni szokott rá, akinek egyszer egy vizsla elrabolta a szívét, az már el sem tud képzelni más fajta kutyát. Így egyértelmű volt, hogy második kutyának is auvergne-i vizslát szeretnénk. Egy valamihez azonban ragaszkodtunk, hogy a kölyök anyja ugyanaz legyen, mint Armandé, a tenyésztő valaha volt legjobb vadászkutyája.
Ennek az lett az eredménye, hogy végül két évet vártunk egymásra. Aki engem választott gazdájául, az csak 2022 decemberében érkezett meg hozzánk, egy tejszagú kis gömböc formájában.
Gaillac egy remek képességekkel rendelkező kutya, akivel három hónapos kora óta gyakorlunk. Ő már a mantrailing világába nőtt bele, de a lelkesedését, mentalitását és a munkához való hozzáállását tekintve azt hiszem erre is született. Az első születésnapjára meg is lepte magát (és engem) a Mantrailing Akadémia Alapítvány A1 szintű vizsgájával, 100%-os minősítéssel. Bár a mentőkutyák körében ez másodlagos szempont, a show világa sem teljesen idegen tőle, ekkorra a Hungária Junior Champion és Derby győztes címet is megszerezte.
A kezdeti sikereknek lehet és kell is örülni, de én a munkában hiszek, mint annak idején az élsport világában edződött gyerekeim esetében. Valamilyen szintű tehetségre szükség van, de ahhoz, hogy a kutya is és én is tovább fejlődjünk, rengeteget kell gyakorolnunk és a hétről-hétre rendszeresen, alázatosan elvégzett, tudatos edzésekkel kell felépítenünk a párosunkat. A lelkesedésünk azonban töretlen. Remélem, hogy egyszer mi is azok közé fogunk tartozni, akiknek sikerült megmenteni egy vagy több ember életét, vagy ehhez aktívan hozzá tudott járulni.