Eltűnt személy keresése – Budapest, 2020. december 6.

Eltűnt személy keresése – Budapest, 2020. december 6.

2020. december 6-án riasztás érkezett a Mantrailing Akadémia Alapítványhoz, egy 50 év körüli, korábban agyműtéten átesett, zavart férfi eltűnésével kapcsolatban, aki a budapesti XII. kerületi Szent János Kórházból távozott ismeretlen helyre, feltételezhetően a délelőtt folyamán.
A MAA csapata 5 fővel és 3 mantrailinges kutyával indult a helyszínre, közülük ketten először a férfi dunakeszi otthonában rögzítettek szagmintát. Csapatunk este 7 órakor érkezett a kórház főbejáratához.

A rendőrség mellett a keresésben részt vett a Katasztrófavédelem, az RSC Rescue Hungary Alapítvány, a Budapest Önkéntes Mentőszervezet SOS Mentőkutyás Egyesülete, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület, a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány, a Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány önkéntesei, valamint nyomkövető és területkutató kutyákkal dolgozó kutyavezetői. Ezenfelül több mentőcsapat is készenlétben állt (Mantrailing Group Budapest, Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesület). A gyors eligazítást követően megkezdődött a kutatás megszervezése.
Mialatt a mantrailinges és nyomkövető kutyák dolgoztak, a kutató-mentő csapatok megkezdték a kórház területének szisztematikus átvizsgálását, a térfigyelő kamerák felderítését és azok felvételeinek begyűjtését. Csapatunk önkéntese, Major Márk, Ebo nevű mantrailinges kutyáját annak az épületnek a bejáratától indította, ahol a férfit fekvőbetegként ellátták, és ahonnan információnk szerint elhagyta az intézetet.

A kutya munkáját nehezítette, hogy az eltűnés óta már közel 10 óra telt el és az említett bejárat nagy forgalmú gyalogos és mentőbejárat is egyben. Ebo határozottan követte a nyomot a kórház épületei között, majd egy oldalsó bejáraton áthaladva, egy mellékutcában folytatta a nyomkövetést, ahol több tömegközlekedési jármű megállóját és érintette. A kutya munkája alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a keresett személy a kórház területét elhagyta.

Ezúttal szerencsésen végződött az eset, ugyanis a keresés közben, a késő esti órákban egy szemtanú felismerte a férfit a XIII. kerületi Lehel térnél gyalogolva és értesítette a hozzátartozókat.
Ezúton köszönjük valamennyi kutató-mentő szervezet együttműködését és segítségét.