Sikeres mantrailing vizsgák – 2024. május 11.

Sikeres mantrailing vizsgák – 2024. május 11.

Izgalmakkal teli napon vagyunk túl, amit már nagyon régóta vártunk mindannyian. Idei tavaszi vizsganapunkra óriási volt az érdeklődés, a vizsgahelyek villámgyorsan beteltek. Három helyszínen, Gyálon, Veresegyházán és Szombathelyen összesen 20-n vállalkoztak kutyáikkal, hogy próbára teszik tudásuk a soron következő vizsgaszintek valamelyikén. A jelentkezők valamivel több, mint fele A/1-es, míg a többiek – a korábban sikeresen teljesített vizsgákat követően – A/2 és A/3 szintű vizsganyomokon indultak.
Nagy öröm számunkra, hogy töretlenül gyarapszik a sikeres vizsgázók aránya, és emellett ezúttal is akadtak olyan párosok, akiknek csak nagyon kevés kellett volna a sikerhez.


Közel 7 éve szervezünk rendszeresen vizsgákat szerte az országban és az első alkalmakkor sajnos nagy számban bizonyultak sikertelennek a vizsgák. Láttuk, hogy egy tapasztalatlan kutya számára milyen nehézségeket rejt magába a városi környezetben való nyomkövetés, az erdei terep kihívásai, és mindez az időkieséssel kombinálva, hogyan okoz bizonytalanságot a szintén tapasztalatlan kutyavezetőkben.
Ám tudatos tréningezéssel ezek az akadályok leküzdhetők és mind a kutyavezető, mind a kutya megszerzi az ilyen szintű nyomok eredményes teljesítéséhez szükséges tapasztalatot és ezután, ahogy egyre több vizsgázónál látjuk, jönnek a sikerek is.
Az utóbbi évek bebizonyították, hogy vizsgarendszerünk, amely ugyan komoly kihívás elé állítja a kutyavezetőket, de inspirálta is sokukat, hogy kitartóan küzdjenek a céljaik, az egyes vizsgaszintek eredményes teljesítésének eléréséhez.
Ezért hát nagy örömmel tölt el minket minden sikeres vizsga, csodálatos látni a kutya-gazda párosok fejlődését, ahogyan igazi csapattá összeforrva, a nehézségeket leküzdve, szintről-szintre egyre nagyobb magabiztossággal, és összhangban dolgozzák ki a vizsganyomokat, szép eredményekkel.


Hiszünk benne, hogy nemzetközi tapasztalatokon, szabályzatokon alapuló vizsgarendszerünk – képzési módszertől függetlenül – megfelelően képes objektíven kvalifikálni egy kutya-gazda páros felkészültségét az egymásra épülő vizsgaszinteken. Célunk nem pusztán a kutya nyomkövető ösztönének, képességének értékelése, hanem a kutyavezető és kutyája közötti tudatos együttműködés, a csapatmunka megítélése. Ahhoz, hogy az ehhez szükséges kompetenciákat, mint például a motiváció, koncentráció, munkaritmus, megbízhatóság, tűrőképesség, önállóság, valamint problémamegoldó képesség, megfelelően fel tudjuk mérni, a távolságban és kritériumokban ezt tükröző nyomvonalakra van szükség.
A bírók által a vizsgák végén elhangzó részletes értékelés nem csupán egy állapotot tükröz, hanem egyben konstruktív bírálat is, amely rámutatva a kutya-gazda páros hiányosságaira, hozzájárul a fejlődésükhöz. Mindez pedig a következő nyomkidolgozás és hosszabb távon a vizsga sikerének záloga.
Ennek szellemében bármely szintű vizsga eredményes teljesítése méltó elismerésre ad okot, a vizsgázó magas szintű tudásról és felkészültségről tesz tanúbizonyságot!

Május 11-i vizsganapunkon az alábbi kutyavezetők teljesítettek sikeres „A” kategóriás vizsgát:

A/1 szinten:

Gurdon Mária, a Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület kutyavezetője,
Penny hívónevű, Border Collie fajtájú kutyájával,

—–

Korcsmáros Anita, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat kutyavezetője,
Kyra hívónevű, Belgajuhász fajtájú kutyájával,

—–

Fekete Ákos kutyavezető, Olivér hívónevű, keverék kutyájával.

******************************************************************

A/2 szinten:

Bányai Krisztina kutyavezető, Bintu hívónevű, Rhodesian Ridgeback fajtájú kutyájával,

—–

Berliner Éva kutyavezető, Sárkány hívónevű, keverék kutyájával,

—–

István Linda kutyavezető, Frida hívónevű, Óriás Schnauzer fajtájú kutyájával.

—–

A sikeres vizsgákhoz a Mantrailing Akadémia Alapítvány csapata ezúton is gratulál!