DIGITÁLIS NYOMKÖVETÉS

DIGITÁLIS NYOMKÖVETÉS

Engedjétek meg, hogy bemutassuk a Mantrailing Akadémia Alapítvány által használt telefonos alkalmazásokat, amelyekkel hatékonyabbá tudjuk tenni a gyakorlásokat, kutyáink képzését.

The Mantrailing App

Kiváló alkalmazás az edzések nyomon követesére, monitorozására. A német fejlesztésű szoftver lehetőséget ad egy-egy edzés/ bevetés számos tényezőjének a bevitelére, mint például a kutya teljesítménye, önállósága, a nyomkidolgozás módja. Az aktuális időjárási adatokat automatizáltan kezeli az applikáció, így nem szükséges annak manuális bevitele.

Kifejezetten a mantrailing sportra kifejlesztett alkalmazásról van szó, amelynek van ingyenes, illetve pro (előfizetéses) verziója is. A fizetős verzió ára 7.99$ (kb. 1 900 Ft) egy évre, cserébe számos plusz funkciót kapunk. Pro verzióban lehetőségünk van például a rögzített nyomokat „.gpx” fájlba exportálni, ami lehetőséget ad számunkra az edzések pontosabb bemutatására. Szintén lehetőséget kapunk a nyomfektető és a kutya nyomának összefésülésére, aminek a segítségével rögtön láthatjuk kutyánk nyomkidolgozásának pontosságát.

Elérhető a Google Play és az App Store kínálatában. Az alkalmazás nyelve angol.

Wikiloc Outdoor Navigation GPS

A Wikiloc sporttevékenységek rögzítésére alkalmas applikáció, nem kifejezetten a mantrailinges munka felvételére. Ennek ellenére előszeretettel használjuk, mivel gyors és pontos, felületet pedig egyszerűen kezelhető. Bejelentkezés után három fő panellel találkozhatunk. Az „Explore” fülre kattintva a környezetünkben rögzített tevékenységeket láthatjuk. A „Profile” résznél találjuk a beállításokat, illetve fiókunk részletes adatait. Így még nem lenne hasznos számunkra az „app”, viszont a „Record Trail” fülnél megjelenik tevékenységünk dokumentálására alkalmas felület, amellyel könnyedén tudunk nyomvonalat rögzíteni, később ezt exportálni, akár e-mailben.

Az alapverzió ingyenes, azonban lehetőség van előfizetésre. Legmagasabb szintű csomag a Wikiloc Premium, amelyet 9.99$-ért (3 390 Ft-ért) zsebelhetünk be. Ez a választás megnyitja számunkra Wikiloc összes funkcióját, mint például az élő nyomkövetést, amely akár a nyomfektető helyzetének folyamatos figyelését teszi lehetővé. Prémium funkciók között kiemelkedő a rögzített nyomvonal lekövetése, ami egy hosszabb vaknyom esetében nagy segítség lehet kísérőnk számára.

Elérhető a Google Play és az App Store kínálatában. Az alkalmazás nyelve angol.

Locus Map – Outdoor GPS navigation and maps

Mi mindenre jó? Hát, mire nem.

A Locus Map felhasználói palettája sokrétű, így a mantrailinget űzők is helyet tudnak foglalni köztük. Felhasználói felülete bonyolultabb az előzőkénél, azonban a multifunkcionalitása elfeledteti az egyszerűség hiányát. Tudunk nyomvonalat rögzíteni, importálni, exportálni, rögzített nyomvonalat lekövetni, és ezt mind az ingyenes verzióban. Az exportált vagy rögzített nyomvonalakból ki tudjuk választani, melyek jelenjenek meg számunkra, vagy éppen melyek legyenek elrejtve.

Az így is szép funkciólistával rendelkező alkalmazást, a pro verzióval még magasabb szintre tudjuk emelni egyszeri 2 599 Ft-ért, és immáron az összes sporttevékenységünkhöz kiváló szoftver áll rendelkezésünkre, legyen szó extrém sportról, vagy akár egy laza sétáról.

Elérhető a Google Play kínálatában. Az alkalmazás nyelve magyar.

Szerző: Major Márk