INBTI Szeminárium 2022. szeptember 16-18. Ausztria

INBTI Szeminárium 2022. szeptember 16-18. Ausztria

Alapítványunk néhány önkéntese részt vett az INBTI (InterNational Bloodhound Training Institute) Ausztriában megrendezett 3 napos szemináriumán szeptemberben, amelyet a Traildogs Gmunden egyesülete szervezett. A tréning helyszínének Felső-Ausztria csodálatosan szép kisvárosa, a Traunsee északi partján fekvő, Gmunden adott otthont.

A rendezvényen olyan német, spanyol és amerikai instruktorok tartottak előadásokat, valamint gyakorlati tréningeket, akik saját hazájukban nagy bevetési tapasztalattal rendelkező szolgálati és mentőkutyás kiképzők, kutyavezetők. Az INBTI instruktoraként Mònica Díaz Trias, Ernest Capdevila, Chris Boyd és Bernhard Stummer, asszisztens instruktorként pedig Horst Konrad alkotta a szeminárium kiképzői gárdáját.
A regisztrált résztvevők elsősorban osztrák, német és svájci civil mentőkutyás szervezetektől, illetve a szolgálati vonalat képviselő rendvédelmi, valamint határőrizetet és ellenőrzést ellátó egységektől érkeztek.
A szeminárium első napján, péntek délelőtt tematikus prezentációkat hallhattunk, amelyekben a szervezők a Kocher-módszer alapjaira, a személykövető kutyák nyomkidolgozása során adott jelzések bemutatására helyezték a hangsúlyt. A prezentációkat követően, Gránicz Csaba bemutatta a hazánkban 2021. decemberben megjelent „Mantrailing finomra hangolva” c. könyvét, amely hamarosan angol nyelven, e-book változatban is elérhetővé válik.

Az előadásokat követően délutántól kezdetét vette az intenzív gyakorlati tréning. A kutya-gazda párosok 7 fős csoportokban, instruktoraik felügyelete és útmutatása mellett, különböző, kihívásokkal teli helyszíneken, más-más feladatokon dolgozhattak.
A Cumberland kastély területén épületen belül eltűnt személyek felkutatása volt a feladat, ahol nemcsak a speciális felület nehezítette a kutyák munkáját, hanem a nyomok részét képező ajtójelzés és lifthasználat is.

A Stern & Hafferl Bau építőipari vállalat üzemi és raktár területén – a megszokottól teljesen eltérő környezetben – olyan komponens feladatok várták a kutyavezetőket, mint pl. a magasban rejtőző személy, illetve a személykiválasztás.

Lehetőséget kaptunk arra is, hogy Gmunden strandfürdőjének területén nyomkövethessünk kutyáinkkal. A sajátos tulajdonságokkal bíró terep komoly próbatétel volt a kutyák számára, amelyet nehezített az a körülmény is – a vízfelület szagok terjedésére gyakorolt hatása szempontjából -, hogy a strand közvetlenül a Traunsee partján található. Ilyen környezetben az azonos szaggal szennyezett terepen való (vak)nyomok kidolgozása és a backtrack (vagyis az ugyanazon a nyomszáron való oda-vissza haladás) feladatok tették még érdekesebbé a gyakorlatot.

Az utolsó nap az éles bevetéseken előforduló, nagyobb időkiesésű, 16 órát meghaladó nyomok kidolgozásával indították a párosok a reggelt. A következő megoldandó feladat választható volt; négylábú társainknak egy nyomvégjelzést kellett végrehajtani, azaz a keresett személy járműbeszállásának helyét kellett azonosítaniuk. Akiknek ez már rutinosabban ment, egy másik, olyan valós eseten alapuló helyzettel találkoztak, ahol az „elkövető” egy járműből egy másikba szállt át, azaz a szaga így a helyszínen jelen van, de a kutyáknak jeleznie kellett, hogy elvezető nyomszár nem társul hozzá.


Nagy érdeklődéssel vártuk a közös tréninget és eszmecserét, hisz a más országokból érkező szolgálati és mentőkutyás kutyavezetők munkájuk révén gyakran találkoznak riasztásokkal. Tekintettel arra, hogy többségük a Kocher-módszertől eltérő képzési metodikát alkalmaz, így a kutyáikkal való munkájuk megfigyelése számunkra is megannyi tanulsággal, tapasztalattal szolgált. Az érdeklődés kölcsönös volt; nagy figyelemmel kísérték a Kocher módszerrel képzett, riasztásokon aktívan dolgozó és növendék kutyáink munkáját, és hallgatták a bevetések során szerzett tapasztalatainkat is, ami elnyerte tetszésüket és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk.

A szeminárium végén több szervezettől megkerestek minket, hogy szívesen ellátogatnának Alapítványunkhoz a közeljövőben, hogy még több tapasztalatot szerezhessenek a Kocher-módszerrel képzett kutyákról. Reméljük, hamarosan hazánkban üdvözölhetjük őket és lehetőségünk lesz áthatóbban megismerni az általuk alkalmazott kiképzési módszereket is.
Szeretnénk ezúton is megköszönni a Traildogs Gmunden teljes csapatának a szervezést, az INBTI instruktorainak a képzést, az érdekes és tanulságos gyakorlatokat és valamennyi résztvevőnek az élményekben gazdag, emlékezetes napokat.