Kiknek segítenek a mentőkutyások?

Kiknek segítenek a mentőkutyások?

Első rész

A mantrailinges kutyavezetők mellett a magyarországi mentőkutyás társadalmat alkotó területkutató kutyások, emberi és műszaki eszközökkel dolgozó speciális mentők és kutató-mentő szolgálatok azt a célt tűzték ki maguknak, hogy lehetőségeikhez mérten, önkénteseik segítségével minél több bajba jutott, eltűnt emberen segítsenek. Ideális esetben sikerül élve megtalálni az eltűnt személyt, de sajnos gyakori, hogy szomorú eredménnyel zárul a kutatás. Fontosnak tartjuk, hogy a jövőben minél szélesebb körben ismertek legyenek azok az okok, potenciális veszélyforrások, amelyek miatt szükségesség válik a mentőkutyás és más szervezetek riasztása.

Sorozatunkban a HáziPatika.com oldallal együttműködésben, szakértők által elkészített írásokban szeretnénk bemutatni, hogy tapasztalataink alapján milyen oknál fogva, milyen betegségekből kifolyólag kerülhetnek életveszélyes és kilátástalan helyzetbe a segítségre szoruló eltűnt személyek és aggódhatnak hozzátartozóik, ismerőseik. Ha sikerül időben észlelni a problémát, akár az eltűnt élete is megmenthető!

Mostani témánk nagyon kényes, de kiemelten fontosnak tartjuk, hogy elsőként szót ejtsünk erről.

Az öngyilkosság okai, megelőzése

A pszichiátria egyértelműen a kezeletlen depressziót tartja az öngyilkosság legfőbb okának. Ami valóban fönnáll az esetek nagy részében, de meghúzódhatnak a háttérben más, egyéb betegségből vagy krízisből adódó okok is.

Az öngyilkosság valószínűségét növelhetik a súlyos depressziós tünetek. Ez utóbbi miatt az egyik leglátványosabb változás az, ha valaki befelé fordulóbb, rosszabb hangulatú lesz, mint korábban volt. Emellett rengetegen tesznek utalást öngyilkosság előtt arra is, hogy nincs értelme élniük. Adott esetben az érintett kifejezetten a halálvágyról is beszélhet. Tipikusan ilyen az, amikor valaki olyan kijelentést is tehet, amelyben közli, jobb lenne meghalnia. Ezeket a közléseket nem szabad puszta fenyegetésnek tekinteni és felületesen kezelni, azt ugyanis ki lehet mutatni, hogy nagyobb eséllyel követ el öngyilkosságot az, aki korábban utalt ezen vágyára vagy szándékára.

A legfontosabb az, hogy az öngyilkossági szándékra utaló jeleket a családtagok és a barátok észrevegyék. Ez persze nehéz, mert az öngyilkosok életük utolsó szakaszában jellemzően alig találkoznak emberekkel. Emiatt a szándék adott esetben csak egy-két barátnak, vagy adott esetben a háziorvosnak tűnhet föl. Ilyenkor az ő feladatuk lehet az, hogy a veszélyeket észrevegyék. Ha pedig öngyilkosságra utaló jelek már láthatók, nagyon fontos, hogy az illetőt ne hagyják magára, mindig legyen valaki a társaságában. Ez persze nehéz is lehet, hiszen egy depresszív ember sokszor kifejezetten kerüli a barátok és családtagok jelenlétét, és emiatt elutasító is lehet.

Tudj meg többet és olvasd el a teljes cikket a HáziPatika.com oldalán:

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/ongyilkossag/147

Szerző: Szabó Emese; Lektor: Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus

Ezúton is köszönjük a HáziPatika.com szerkesztőségének az együttműködést és az engedélyt a cikk megosztásához!

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérünk, nyisd meg ezt az oldalt! Ha másért aggódsz, akkor klikkelj ide!