MANTRAILING ÉS DNS – Egyedülálló kutatási eredmények!

MANTRAILING ÉS DNS – Egyedülálló kutatási eredmények!

MANTRAILING ÉS DNS – Egyedülálló kutatási eredmények!

 

„A Szászországi Rendőrségi Főiskola a világon egyedülálló kísérletet hajtott végre. A legfontosabb szereplők: Leif Woidtke rendőrségi igazgató, dr. Carsten Babian igazságügyi orvosi szakértő, 190 vizsgált személy, és 7 mantrailinges páros – 4 a szászországi rendőrségtől, 3 civil. A szakemberek Szászországi Rendőrségi Főiskola és a Lipcsei Egyetem közös kutatásában vizsgálták a kutyák szaglását.

Az izgalmas kérdés az volt, hogy mennyire megbízhatóan tudják a mantrailinges kutyák valós, rendőrségi feltételeknek megfelelően felvenni egy ember szagát és milyen idős lehet a nyom, amit a kutyák még meg is találnak? A kérdések megválaszolásánál meglepő láncszemre bukkantak, amelyről legutóbb biológia órán hallhattunk. Ez nem más, mint a dezoxiribonukleinsav, azaz DNS.

A teszteket 2014-től 18 hónapon át, hét mantrailingre kiképzett, különböző fajtájú kutyával végezték. A vizsgált személyektől a nyál és izzadtság mellett vérmintákat is vettek. Ebből vonták ki a Lipcsei Egyetem Orvosi Karán dolgozó igazságügyi orvosi szakértők a DNS-t. Ezt egy speciális folyadékkal vitték fel a megfelelő hordozó anyagra, melyet egyedüli szagként mutattak be a kutyáknak.

Az eredmény lenyűgözte a résztvevőket. A rendőrségi mantrailiges kutyák az esetek 80%-ban akkor is megtalálták a vizsgált személyeket, ha csak az DNS-üket ismerték. Ezáltal a világon először sikerült bemutatni, hogy a DNS-minták elegendők egy személy egyedi szagának követéséhez. A kutatás eredményei ezzel igazolják a mantrailing törvényszéki bizonyító erejét. Ezek a felismerések pont a bűnüldöző szervek számára bírnak nagy jelentőséggel, mivel a mantrailinges kutyával többek között az is bizonyítható, hogy a gyanúsított a tetthelyen tartózkodott-e vagy sem.

A tanulmány, amely a mai napon nagy érdeklődés közepette került bemutatásra a nyilvánosság előtt, az első lépés ahhoz, hogy megértsük, milyen képességekkel rendelkeznek a kutyák. A kutatás szempontjából most azonban további izgalmas kérdések merültek fel. Mostanáig az még nem derült ki, hogy azok szagingerek, amelyeket a kutya követés során érzékel, szintén a DNS-en alapulnak-e.

Gratulálunk ennek az egyedi kutatásban résztvevőknek és izgatottan várjuk a további kutatási projekteket ebben az izgalmas témában.”

 

Eredeti cikk: Polizei Sachsen – Facebook – 2018.01.11., 18h

https://www.facebook.com/polizeisachsen.info/posts/764921913710640