Országos Mantrailing Tábor – Diósjenő, 2020.

Országos Mantrailing Tábor – Diósjenő, 2020.

Minden évben izgatottan várjuk az országos nyári tábort, ahol végre lehetőség adódik a közös tréningezésre, időtöltésre olyanokkal is, akikkel év közben a nagy távolság miatt nincs lehetőség.

Ám az idei év sajnos nem úgy indult, ahogy vártuk, a járvány mindannyiunk életére kihatott, megnehezítve a mindennapjaink. A tavaszi szeminárium sajnos elmaradt és hosszú ideig úgy tűnt, az idei táborról is le kell mondanunk. Napról napra követtük a fejleményeket, vártuk a kedvező híreket, míg végül nagy örömünkre május végén megkaptuk a hivatalos engedélyt.

Az idei táborunkat, ami immáron a 7. volt, július 22. és 26. között rendeztük meg, a már jól megszokott Nógrád megyei kis községben, Diósjenőn, ahová ezúttal több, mint félszáz kutyavezető érkezett négylábú társaikkal.

Az első nap délelőttjén, míg a gazdik a faházak elfoglalásával vagy épp a sátrak felállításával foglalkoztak, a tábor területét gyorsan birtokba vették a mindenféle fajtájú, korú és méretű négylábú résztvevőink.

Elméleti előadáson

Nagy örömmel töltött el bennünket a sok régi, ismerős arc, illetve a korábban alapozó tanfolyamot végzett kutyusok és gazdik viszontlátása is, akik számára az idei volt az első mantrailing tábor. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is üdvözölhettük körünkben külföldi résztvevőket, akik Ausztriából érkeztek hozzánk, egyikük az INBTI asszisztens instruktoraként.

A délutáni megnyitót követően kezdetét vette a munka. Minden nap reggel és késő délután 7 csoport indult útnak oktatóikkal. A tréningek változatos helyszíneken zajlottak; Diósjenő borospincéi, a Nógrádi vár környéke, Rétság, Tolmács és Berkenye zegzugos utcái, a Bánki-tó és a környező erdők remek lehetőséget adtak a különböző szintű és egyénre szabott feladatok, valamint komponens gyakorlatok kivitelezésére. S mint mindig, a gyakorlatok felépítésekor ezúttal is kiemelt szerepe volt az alapok erősítésének, a motiváció fejlesztésének és nem utolsó sorban, a csapatmunka építésének.

Változatos rejtekhelyek

A gyakorlati képzés mellett délutánonként szakmai előadásokat tartottak oktatóink. A második nap Hernyák Aurél, az MAA szóvivője az éles bevetésekben résztvevő csapattagok segítségével elevenítette fel a riasztások alatt tapasztalt olyan különleges helyzeteket és körülményeket, amikkel gyakorlások, edzések folyamán nem találkozhatunk.

Pinkóczi Diána előadása

A következő nap vendégül láttuk Pinkóczi Diánát, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesülettől, aki a mentések egy másik oldalát mutatta be, a terület és romkutatást elsősorban, ennek a lehetőségeit, feltételeit a képzéstől a vizsgarendszerig, valamint, hogy ezek hogyan egészítik ki egymást kölcsönösen a mantrailinggel az éles bevetések során. Emellett egy olyan általános bemutatót is tartott a kutyák kereső munkára való fizikai és egészségügyi felkészítéséről, amit ágazattól függetlenül bárki alkalmazhat.

Janovszky Gergely, az MAA mentőkutyása, a komponens feladatokról tartott előadásában olyan általános elveket fogalmazott meg, amelyek segítségével ezeket a feladatokat tudatosan felépítve, alaposan átgondolva lehet beépíteni az edzések menetébe.

Zsuzsi tréningen

A tavalyi táborban nagy érdeklődés kísérte a vizsgákat, ezért úgy döntöttünk, idén is megszervezzük a vizsganapot. Rekordot döntött a vizsgára jelentkezettek száma, összesen 16-an tették próbára tudásukat a pénteki nap délelőttjén. A szabályzat év közbeni módosítása következtében a vizsgákat ettől az évtől kezdve már csak sorban van lehetőség teljesíteni, így aki még nem rendelkezett vizsgával, az 1. szintre regisztrálhatott csak. A tavaly őszi vizsganapon többen teljesítették már az 1. szintet, így számukra lehetőség nyílt a 2. szint teljesítésére. Az A1 és A2 szintű vizsgák megrendezése Diósjenő városias környezete és a környéki erdők, mezők szolgáltak terepül.

Dió találata

Péntek kora hajnalban a táborozók nagy része még az igazak álmát aludta, amikor egy kisebb csoport – ­a nyomfektető bírók szigorú iránymutatása alapján – eltűntté lett nyilvánítva. Volt, aki hátizsákkal, kempingszékkel vagy épp függőággyal felszerelkezve vágott neki a mintegy 500 méteres vizsganyom bejárásának, amely végén türelmesen várták, hogy a vizsgázó kutya-gazda párosok rájuk találjanak majd.

Nomád nyomon van

Az A1-es szinten vizsgázóknak komoly harcot kellett vívniuk a természeti elemekkel, a nyomok meredek dombokon át, vagy épp több méteres vízmosásokban, járatlan utakon, vadcsapásokon át vezettek, míg az A2-es szinten a városias környezet okozott kihívásokat.

A 16 jelentkezőből 2-n teljesítettek sikeres, „A” kategóriás vizsgát az 1. szinten:

  • Dávidházy Tímea kutyavezető, Brendy hívónevű howavart fajtájú kutyájával;
  • Didics Dénes kutyavezető, Fips hívónevű, bajor hegyi véreb fajtájú kutyájával.

A sikeres vizsgákhoz az MAA csapata ezúton is gratulál!

Akiknek pedig most nem sikerült, ne feledjék, a sikerhez vezető úton ez egy állomás, egy lehetőség a tanulásra, a fejlődésre és a vizsgákat követően kapott személyre szabott, részletes értékelések segíthetnek a felkészülésben. Terveink szerint ősszel újabb vizsganapot tartunk, amelynek részleteiről Facebook oldalunkon adunk majd tájékoztatást.

Csőbe húzták

A korábbi évek hagyományait folytatva, a tábor utolsó közös estéjén, bográcsban főtt paprikás krumpli várta a táborozókat. Az este hátralevő részében a játéké és a jó hangulaté volt a főszerep.

Ellátogatott hozzánk a Farmina cég képviselője, s érdekes kvízjátékkal készült a jelen lévőknek, akik így jobban megismerhették a Farmina cég történetét és termékkínálatát. A kvíz sorsolással zárult, a helyes válaszadók a kiváló minőségű Natural & Delicious kutya- és macskatápjait kapták és emellett különböző kutyás és macskás termékek leltek gazdára a nyertesek között.

Farmina kvíz

Idén sem maradhatott el a töretlen népszerűségnek örvendő tombola. Rekordnak számító, 240 darab tombolajegyet sikerült eladni, így ezúton is köszönjük mindenkinek, aki vásárlásával hozzájárult alapítványunk életmentési tevékenységéhez. Az ajándékokat ezúttal több szponzor ajánlotta fel; a szerencsések a Dogtech termékeit – többek között labdákat, kiképző szoknyákat, jutalomfalat tartókat -, valamint a Panna ékszer ásványokból készített egyedi karkötőit, illetve a GastroDog természetes, BIO alapú, kiváló minőségű termékeit nyerhették meg. A jutalomfalat tartók ezen felül apró kis ajándékot is rejtettek, kézzel megfestett kutyákat ábrázoló köveket, amelyeket Mézesné Szabó Katalin készített.

A fődíj nyertesei

Szeretnénk köszönetünket kifejezni a Farmina és a Dogtech cégeknek, valamint a Panna ékszer és a GastroDog részére, hogy felajánlásaikkal támogatták rendezvényünket. Továbbá köszönetet mondunk Diósjenő község polgármesterének, Székely József Edének, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a jelenleg üzemen kívül álló strand területét is a tréningjeinkhez.

Nem utolsósorban pedig köszönjük a Diósjenői Kempingnek, hogy idén is helyet biztosított a táborunk megrendezésére.

A nyom a vízen át folytatódik

Örömmel töltött el minket, hogy idén is velünk tartottatok, köszönjük a közös tréningezést és az emlékezetes pillanatokat mindenkinek. Kívánunk további kellemes nyarat, jó tréningezést és reméljük hamarosan találkozunk újra!

MAA csapata