Vizsgázik az MAA csapata

Vizsgázik az MAA csapata

A Mantrailing Akadémia Alapítvány, vizsgaszabályzatának 2019. májusi megújítását követően több alkalommal biztosított vizsgalehetőséget az érdeklődőknek, amiről már korábban hírt adtunk honlapunkon.
Alapítványunk életében az utóbbi két évben több kutya kezdte meg a személykövetésre való felkészülést és velük, illetve gyakorlott kutyáinkkal is célunk, hogy ők is teljesítsék a vizsgarendszer követelményeit, minden szinten.

Fazekas Tibor és Ison

Egy ilyen vizsga kiváló lehetőség annak felmérésére is, hogy pszichésen mekkora terhet jelent az a kutyavezető számára és ez mennyiben befolyásolja a kutyájával való munkában. Ezért fontos, hogy kutyáinkat hozzászoktassuk ahhoz a stresszreakcióhoz is, amelyet az ilyen szituációk idézhetnek elő a kutyavezetőnél, akárcsak egy valós eltűnés alkalmával.
Az elmúlt évben ezért több vizsganapot szerveztünk, hogy saját kutyáink felkészültségét is mérhessük.

Janovszky Gergely és Capri

A szabályzat jelenleg három különböző szintű vizsganyom teljesítését írja elő, amelyek időkiesés, táv és terep szempontjából is más-más nehézségű feladatok elé állítják a vizsgázót. Számukra teljesen ismeretlen terepen, duplavak nyomokon (a vizsgázó és a bíró számára egyaránt ismeretlen nyom) kell dolgozniuk kutyáikkal, teljesen életszerű körülmények között. Ennek érdekében a vizsgák helyszínét is mindig változtatjuk.

Fazekas Tibor és Duplo

Tapasztalataink szerint e három, különböző szintű nyom eredményes kidolgozásához mintegy két- három évre van szükség, heti több, rendszeres és tudatosan felépített tréningezés mellett. Mindez természetesen függ a kutya korától, előéletétől és érettségétől is. Ez az idő egyrészt ahhoz szükséges, hogy a kutya minél több ingerhez hozzászokjon, megismerkedjen a különböző szituációkkal és ezáltal megfelelően szocializálódjon. Másrészről, a kutyavezető ezalatt az idő alatt lesz képes megismerni kutyájának jelzéseit, valamint nyomkidolgozási stílusát és így kutyájával egy csapatként, magabiztosan dolgozni.

Mézes Pál és Dió

A vizsganyomok kidolgozása során szerzett tapasztalat nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a valós eseteknél is hatékonyan tudjunk együtt dolgozni kutyáinkkal és megbízható információt nyújthassunk a keresőcsapatok számára.
Önkénteseink közül többen vannak, akik már eredményesen teljesítették az A kategória valamennyi vizsgaszintjét.

Janovszky Gergely és Capri

Jelen pillanatban 22 kutyával dolgozunk aktívan, közülük 12 még kiképzés alatt áll. 8 kutyavezető rendelkezik az 1. szintű, 4 fő a 2. szintű és 4 fő a 3. szintű vizsgával. Két hivatásos kutyavezetőnk a rendőrség személykövető kutyák alkalmassági és minősítő vizsgáját teljesítette sikeresen. Egy önkéntesünk idén polgárőri minősítésében szintén a rendőrség vizsgarendszere szerint tett sikeres vizsgát. Egy kutyavezetőnk pedig a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) rendszerének alkalmassági szintjén (RH-MT V) bizonyította tudását.

Major Márk és Színes

Fazekas Tibor és Duplo