Az INBTI rendőrségi kiképzőinek sikeres keresései

Az INBTI rendőrségi kiképzőinek sikeres keresései

Pittsylvania Megye Sheriff Hivatalának két rendőre, Michael Szelc őrmester, az International Bloodhound Training Institute (INBTI) alelnöke és instruktora -akivel már magyarországi szeminárium is találkozhattatok-, valamint Adam Reynolds tizedes, aki szintén az INBTI tagja, osztotta meg az utóbbi idők néhány sikeres bevetését.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek, kutya, túra/szabadtéri és természet

2020. február 25.

Egységünket egy szomszédos megyébe riasztották egy körözés alatt álló férfi kereséséhez. A férfit korábban egy autós üldözést követően próbálták meg félreállítani a helyi rendőrök. A jármű vezetője egy mezőre hajtott, ahol autójával beragadt a sárba, majd onnan gyalog menekült. A kiérkezésünk után gyűjtött információk szerint senki sem kezdte üldözni a férfit, de látták, ahogy keresztül fut a mezőn, majd onnan a sűrű erdőbe. Adam Reynolds tizedes Ruger nevű kutyájával kezdtük meg a nyomkidolgozást, mivel az ő kutyájának energikusabb az indulása. Egy gézlap segítségével rögzítettünk szagmintát a gépjármű belsejéből. Adam először a jármű körül vezette körbe kutyáját. Még mielőtt engedte volna beszagolni a kutyát a járműbe, illetve megszagoltatta volna vele a szagmintát, a kutya már elköteleződött a nyom iránt. Indítását követően keresztül vezetett a mezőn, majd az erdőbe, ahol utoljára látták a férfit. A nyomon haladva folyamatosan talajsérüléseket észleltünk. Valamivel több, mint egy km után a kutya bejelezte a férfi pólóját fennakadva egy fán. A nyom egy meredek lejtős területen vezetett tovább egy patak mentén. Egy ponton a kutya egy méter magasságból leugrott a patakba, hogy átkeljen. Ezen a helyen számos friss lábnyomot találtunk. Tudtuk, hogy közeledünk, mivel a kutya egyre erőteljesebben húzott. Kb. 3,2 km-t megtéve egy házhoz jutottunk, amelynek átvizsgálását követően a férfit a hálószoba szekrényében bujkálva találtuk meg.

2020. március 19.

Adam Reynolds tizedest és Ruger nevű kutyáját egy rendőrség elől elmenekült személyhez riasztották. Szagmintaként a korábban kezében tartott kulacsát használták azon a ponton, ahol utoljára látták. A kutya határozottan indult, majd ezt követően hamar megtalálta a keresett személy sapkáját, és tovább haladva folyamatosan jelezte a szag jelenlétét. Adam kutyájával több kilométeren keresztül követte a nyomot, mielőtt az őket biztosító rendőrök, a kutya munkája alapján meghatározott területen letartóztatták a személyt.

2020. április 4.

Michael Szelc őrmestert Zwei nevű kutyájával egy 79 éves demens férfi eltűnése ügyében riasztották, aki otthonából 3 órával korábban ismeretlen helyre távozott gyalog. Szagmintaként a férfi személyes holmija szolgált. A családtagok korábban már keresték az idős bácsit a közeli erdőben, a mentőkutyás egység kiérkezése előtt. A kutya először a ház udvarán lett körbevezetve, majd a szagadást követően, a távozás irányát egyértelműen jelezte és gyors tempóban elvezetett a közeli erdős területre. A nyom több részén észleltek talajsérülést; letaposott növényzetet, feltúrt faleveleket. Feltűnt a kutya testjeleinek megváltozása; a mély orrtartásból elkezdett felemelt fejjel oldalirányba kiszagolni, mielőtt továbbhaladt volna a nyomon. A csapat egy meredek fás, majd egy nyitottabb mezős területen is áthaladt, megközelítve egy körbekerített legelőt. A kutya a sűrű növényzettel borított területen talált rá biztonságban az eltűnt személyre, több, mint egy kilométerre az otthonától. A megtalálás helye szélirányban kb. 300 méterre volt attól a ponttól, ahol a kutya megváltozott testjeleit tapasztalták. Feltételezésük szerint a kutya a szél által érezhette a keresett személy szagát, de gyengébben, mint ahogy az a talajon jelen volt.  

Habár a hozzánk beérkező riasztások elsőre ugyanolyannak tűnnek, de valójában minden eset nagyon más. A gyakorlásaink során a Kocher módszert alkalmazva, megpróbáljuk rekonstruálni az általunk tapasztalt szituációkat, amelyek rendszeres ismétlésével próbáljuk tökéletesíteni munkánkat, hogy mindig készen álljunk.