A vírus és az emberi szag összefüggései

A vírus és az emberi szag összefüggései

Az új koronavírus kapcsán japán kutatók lézersugarakkal és nagysebességű kamerákkal követték a levegőben terjedő részecskéket. Ezzel a módszerrel 0,1 mikrométer (miliméter tízezred része) méretű részecskéket tudnak követni. A kísérlet során azt vizsgálták, hogy az emberi tüsszentés, beszéd és kilégzés közepette hogyan viselkednek a mikro-cseppecskék.

Az apró részecskék nem esnek le, hanem jól láthatóan a levegőben maradnak, ahogy több nézőpontból is vizsgálják a mikro-cseppecskék mozgását az emberi tüsszentés után. Egy köhögés során 100.000 mikro-cseppecske kerül a levegőbe! Jól megfigyelhető mozgásuk a felvételen: a cseppek méretétől függően különböző távolságra hagyják el a személyt. A nehezebb és nagyobb méretű cseppecskék (zöld, kék) relatív hamar, 1 perc alatt leesnek, de a mikro-cseppecskék (piros) még ez után is terjednek és ez akár 20 percig eltarthat zárt térben.

Mint látható, egy helyiségen belül jelentős légmozgás hiányában nagyjából egy területen maradhatnak a mikro-cseppecskék, így a mostani és bármilyen vírus ill. baktérium terjedését elősegítve. Ez ellen zárt térben védelmet nyújt az ablakok megnyitása, a kiszellőztetés. A legkisebb légmozgás hatására is így hamar eltűnek a részecskék, mivel nagyon kicsik és könnyűek.

A szakértők szerint óránként egyszer érdemes szellőztetni (kereszthuzatot csinálni), az arcmaszk viselése pedig nagyban lekorlátozza ezeknek a cseppekcskéknek a terjedését. Így jelentős mértékben csökkenthető a fertőzés esélye a megfelelő higiéniai szabályok és a kellő távolság betartása mellett.

Bármilyen kutyás szimatmunkát végzünk hobbiként vagy profiként, fontos ismernünk a fentiekben is taglalt fizikai tényezőket.

Ha többet akarsz megtudni a mantrailingről (kutyás személykövetés) és a szagok terjedéséről, akkor vegyél részt „Karantén mantrailing” c. ingyenes online előadásunkon! Az előadás az alábbi Facebook linken keresztül érhető el: https://www.facebook.com/events/162093695011487/

A mikro-cseppecskék terjedését bemutató videót itt tudod megtekinteni:

Micro droplets suspending in air from MixonK on Vimeo.