Csapattréning Thilo Pirzerrel, a német rendőrség mantrailinges szakértőjével

Csapattréning Thilo Pirzerrel, a német rendőrség mantrailinges szakértőjével

Alapítványunk meghívására érkezett hazánkba novemberi csapattréningünkre Thilo Pirzer, a bajorországi rendőrség nyomozója, szolgálati kutya kiképzője, aki bűncselekmények felderítése mellett, eltűnt személyek keresésében is részt vesz kutyájával. Évente mintegy száz esethez kap riasztást, így a mantrailing és a nyomkövetés terén is rendkívül nagy tudásra tett szert. Németországban a rendőrségen belül a juhász kutyák mellett mára igen elterjedtek a magas szintű nyomkövető képességeikről nevezetes vadászkutya fajták. Alkalmunk nyílt egy kicsit betekinteni a velük való munkába, ami más szempontból is hasznos számunkra, mivel több önkéntesünk is olyan fajtájú kutyákat képez, amilyenekkel Thilo maga is dolgozik immáron hosszú évek óta.
A fajtaismeret sok esetben tud plusz segítséget nyújtani kutyáink felkészítése során, hisz minden egyednek megvannak a maga fajtaspecifikus tulajdonságai, nemcsak a nyomkövetésben, hanem habitus tekintetében is.


————–

A három napos intenzív csapattréningünket Neszmélyen tartottuk, ahol Thilo segítsége és útmutatása alapján dolgoztunk hűséges négylábú társainkkal.

————–

————–

————–

Bár Thilo ezúttal kutya nélkül érkezett hozzánk, azonban mégsem maradt ki teljesen a kutyával való közös munkából. Csapatunk egyik legtapasztaltabb mentőkutyájával, Dióval, a magyar vizslával egy csapatként keresték meg egyik eltűnt bajtársunk a tatai Cseke-tó melletti parkban.

————–

Diót ez cseppet sem zökkentette ki megszokott munkaritmusából, céltudatosan és magabiztosan tette a dolgát Thilo vezetésével is.
Örömmel töltött el mindannyiunkat, és megtiszteltetés volt számunkra, hogy újra vendégül láthatunk Thilo-t, aki az elmúlt években többször járt már nálunk. Hálásak vagyunk, hogy ezúttal is megosztotta velünk tapasztalatait, és tanácsaival önzetlenül segíti önkénteseink és mentőkutyáik fejlődését.