Mantrailing Vizsganap, 2023.12.09.

Mantrailing Vizsganap, 2023.12.09.

A múlt héten Szombathelyen és Inárcson megszervezett vizsgák után, Veresegyházán folytatódtak a megmérettetések december 9-én.
Izgalmas vizsganap előtt álltunk, a jelentkezők között korábban többen teljesítették már sikeresen az „A” kategória, azaz a kedvtelésből tartott kutyások számára elérhető vizsga valamelyik szintjét, így ezen a napon mindhárom típusú vizsga terítékre került.
Pest megyei vizsganapunk szuper hangulatban telt, nagy örömünkre az elmúlt napok intenzív havazása sem szegte kedvét senkinek, a kutyavezetők hatalmas elszántsággal és lelkesedéssel álltak oda az indítási pontra mantrailinges kutyáikkal, ahogyan nyomfektetőink is óriási izgalommal várakoztak a nyomok végén.
Az A/1 vizsgaszinten ¬– amely tulajdonképpen egy alkalmassági vizsgának feleltethető meg – a vizsgázóknak egy megközelítőleg 500 méteres nyomot kell lekövetniük külterületen, amely legalább két irányváltást kell, hogy tartalmazzon. A nyomfektetés és a nyomkidolgozás között eltelt idő (időkiesés) jellemzően 30-60 perc. Az A/2 vizsgaszinten ugyanezen paramétereknek megfelelő nyom várta azokat a kutya-gazda párosokat, akik már korábban eredményesen teljesítették az A/1 szintet, azonban számukra az elvonó ingerekben gazdagabb, városi környezetben kellett lekövetni a vizsganyomot.
Az A/3 szinten, egy hosszabb, kb. 700 méteres és nagyobb időkiesésű, 60-120 perces nyom kidolgozása a feladat, amely legalább négy irányváltást kell, hogy tartalmazzon városi és külterületi környezetben lefektetve.


Sokszor kérdezik tőlünk, mennyi idő szükséges az ilyen jellegű vizsgák eredményes kidolgozásához. Tapasztalataink szerint mintegy két-három évnyi rendszeres és tudatosan felépített tréningezéssel, kiegészítve mindezt a kutya megfelelő szocializációjával, lehetséges erre a szinte eljutni. Egy kutyavezető számára ez az idő biztosítja azt, hogy kiismerje kutyájának nyomkidolgozási stílusát, felismerje és megértse a kutya jelzéseit, hogy igazi csapattá forrjanak össze.


Vizsgarendszerünk komoly kihívás elé állítja a vizsgára jelentkezőket, de hiszünk benne, hogy ugyanakkor megfelelően képes kvalifikálni egy kutya-gazda páros felkészültségét az egymásra épülő vizsgaszinteken.
Célunk nem pusztán a kutya nyomkövető képességének értékelése, hanem a kutyavezető és kutyája közötti tudatos együttműködés, a csapatmunka megítélése. Ahhoz, hogy az ehhez szükséges kompetenciákat, mint például a motiváció, koncentráció, munkaritmus, megbízhatóság, tűrőképesség, önállóság, valamint problémamegoldó képesség, megfelelően fel tudjuk mérni, a távolságban és kritériumokban ezt tükröző nyomvonalakra van szükség.
A bírók által a vizsgák végén elhangzó részletes értékelés nem csupán egy állapotot tükröz, hanem egyben konstruktív bírálat is, amely rámutatva a kutya-gazda páros hiányosságaira, hozzájárul a fejlődésükhöz, hisz tudatos felkészüléssel, ezek a hibák orvosolhatók. Mindez pedig a következő nyomkidolgozás és hosszabb távon az egyes vizsgaszintek sikeres teljesítésének záloga.
Ennek szellemében bármely szintű vizsga eredményes teljesítése méltó elismerésre ad okot, a vizsgázó magas szintű tudásról és felkészültségről tesz tanúbizonyságot!

Kutyavezetőinknek nem volt könnyű dolguk. Bár sokan hiszik, hogy az erdőben a hóban hátrahagyott lábnyomok látványa segíti a vizsgázók munkáját, azonban a vizsgára kijelölt terület kutyasétáltatók és kirándulók által rendkívül látogatott hely, emellett sokan lovagolnak is a környéken, így emberi és állati (láb)nyomokból nem volt hiány a terepen. A hóval borított területen így egy-egy lábnyom felfedezése egyáltalán nem biztosíték arra, hogy kutyáink a helyes nyomot követik-e. A tapasztalat az, hogy a kutyavezetőket sok esetben ez a felfedezés tévútra csalja, összezavarhatja, hisz a lábnyomok akár tudatos, akár tudat alatti keresgélésével, illetve ezzel párhuzamosan a kutya jelzéseinek elmulasztásával, megbomlik a kutya és vezetője közötti összehangolt munka, ami összességében veszélyeztetheti a nyomkidolgozás sikerességét.
Büszkeséggel jelenthetjük, hogy a jelentkezők közel fele teljesítette sikeresen a vizsgákat és még ennél is nagyobb öröm számunkra, hogy valamennyi vizsgaszinten született eredményes munka:
A/1 vizsgaszinten:

Berliner Éva kutyavezető, Sárkány hívónevű, keverék fajtájú kutyájával.

Daume Zénó kutyavezető, Quito hívónevű, Airedale terrier fajtájú kutyájával.

Herbst Anna kutyavezető, Csöpi hívónevű, keverék fajtájú kutyájával.

**********

A/2 vizsgaszinten Búzás Csilla kutyavezető, Artie hívónevű, Weimari vizsla fajtájú kutyájával.

**********

A/3 vizsgaszinten Klausz Barbara kutyavezető, Nord hívónevű, Aussie fajtájú kutyájával.


A múlt heti vizsgákhoz hasonlóan, ezúttal is elmondhatjuk, hogy a kutyavezetők bizonyították felkészültségüket, kutyáikkal nagy összhangban dolgozták ki mind a városi, mind pedig a külterületes nyomokat. A kutyák hatalmas erőbedobással, összpontosítva, tudatosan és kiegyensúlyozottan dolgoztak.
Az eredményes vizsgákhoz a Mantrailing Akadémia Alapítvány csapata ezúton is gratulál!

Szeretnénk ezúton is kifejezni köszönetünket a nyomfektetőknek, akik a zord időjárás ellenére is vállalták, hogy szagmintájukat hátrahagyva, elrejtőznek 1-2 órára, lehetővé téve ezzel a vizsganapunk megvalósítását. Volt, aki a szagmintán kedves üzenetet is küldött az őt kereső kutya-gazda páros számára.

Reméljük, hogy a megannyi sikeres találat pedig feledtette a hidegben várakozással eltöltött időt. A nyomfektetők áldozatos munkáját ezúttal is szendviccsel és ásványvízzel háláltuk meg és lehetőségük volt egy-egy vizsga végigkísérésére is megfigyelőként.

Tavasszal nagy szeretettel várunk minden vállalkozó szellemű mantrailer párost soron következő vizsganapunkra. Addig is jó tréningezést és eredményes felkészülést kívánunk mindenki számára!