Mantrailing Vizsganap, 2023.12.02.

Mantrailing Vizsganap, 2023.12.02.

A nagy érdeklődésre való tekintettel Alapítványunk ismét lehetőséget biztosított az „A” szintű, azaz a kedvtelésből tartott kutyák számára szervezett mantrailing vizsga teljesítésére. December első hétvégéjén Szombathelyen és Inárcson vártuk a vállalkozó szellemű mantrailer párosokat, akik az alkalmassági szintet mérő külterületi, azaz A/1 szintű nyomok lekövetésére jelentkeztek.
Az A/1 vizsgaszinten a vizsgázóknak egy megközelítőleg 500 méteres nyomot kell lekövetniük külterületen, amely legalább két irányváltást kell, hogy tartalmazzon. A nyomfektetés és a nyomkidolgozás között eltelt idő (időkiesés) jellemzően 30-60 perc.
Vizsgarendszerünk komoly kihívás elé állítja a vizsgára jelentkezőket, de hiszünk benne, hogy ugyanakkor megfelelően képes kvalifikálni egy kutya-gazda páros felkészültségét az egymásra épülő vizsgaszinteken.
Célunk nem pusztán a kutya nyomkövető képességének értékelése, hanem a kutyavezető és kutyája közötti tudatos együttműködés, a csapatmunka megítélése. Ahhoz, hogy az ehhez szükséges kompetenciákat, mint például a motiváció, koncentráció, munkaritmus, megbízhatóság, tűrőképesség, önállóság, valamint problémamegoldó képesség, megfelelően fel tudjuk mérni, a távolságban és kritériumokban ezt tükröző nyomvonalakra van szükség.
A bírók által a vizsgák végén elhangzó részletes értékelés nem csupán egy állapotot tükröz, hanem egyben konstruktív bírálat is, amely rámutatva a kutya-gazda páros hiányosságaira, hozzájárul a fejlődésükhöz, hisz tudatos felkészüléssel, ezek a hibák orvosolhatók. Mindez pedig a következő nyomkidolgozás és hosszabb távon az egyes vizsgaszintek sikeres teljesítésének záloga.
Ennek szellemében bármely szintű vizsga eredményes teljesítése méltó elismerésre ad okot, a vizsgázó magas szintű tudásról és felkészültségről tesz tanúbizonyságot!

A 4 jelentkező közül ezúttal az alábbi kutyavezetők teljesítettek sikeres A/1 szintű vizsgát:

István Linda kutyavezető, Frida hívónevű, Óriás Schnauzer fajtájú kutyájával,

valamint

Bányai Krisztina kutyavezető, Bintu hívónevű, Rhodesian Ridgeback fajtájú kutyájával.


Mindkét kutyavezetőről elmondható, hogy bizonyították felkészültségüket, kutyáikkal nagy összhangban dolgozták ki a külterületes nyomokat. A kutyák végig magabiztosan, kiegyensúlyozottan dolgoztak, a párosok megérdemelten kaptak kitűnő minősítést a vizsgán.

Az eredményes vizsgákhoz a Mantrailing Akadémia Alapítvány csapata ezúton is gratulál és egyben köszönetünket fejezzük ki nyomfektetőinknek, akik segítették a vizsgák lebonyolítását!


Ám ezzel még nincs vége… December 9-én a pest megyei helyszíneken folytatódnak a vizsgák, ahol 12 lelkes kutya-gazda páros veselkedik neki a megmérettetésnek.
Izgalmas vizsganap előtt állunk, a jelentkezők között korábban többen teljesítették már sikeresen az „A” kategória 1-es, illetve van aki, már a 2-es szintű vizsgáját is, így ezen a napon mindhárom típusú vizsga terítékre kerül.
Aki szeretne többet megtudni a mantrailing vizsgaszintekről, honlapunkon megtalálja a részletes vizsgaszabályzatot.