Eltűnt személy keresése – Nyőgér, 2021. június 4.

Eltűnt személy keresése – Nyőgér, 2021. június 4.

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kért mentőkutyás segítséget 2021. június 4-én, péntek este, egy 89 éves demens, szívbeteg idős hölgy eltűnésével kapcsolatban, aki nyőgéri otthonából, a kertjéből szedett rózsákkal a temetőbe indult délután fél 2 körül, nagy valószínűséggel eltévedhetett és életjelet nem adott magáról. A riasztást követően a MAA csapatának két önkéntese egy mantrailinges kutyával este 9 órakor érkezett a megadott címre, ahol a körmendi rendőrség járőreivel és a hozzátartozókkal egyeztetve megkezdték az információgyűjtést, valamint a szagrögzítést. A délután folyamán e kis lélekszámú község lakói példátlan összefogással, emberi erővel és különböző terepjáró járművekkel keresték az idős nénit, azonban a kutatás addig sajnos sikertelennek bizonyult. Erőfeszítésük azonban nem volt hasztalan, mivel a településről kivezető erdei földutakon több, a keresésben részt vevő lakos frissen szedett rózsákat talált.

A rendelkezésre álló információk és a fellelt rózsákról szóló egymást követő bejelentések alapján, mindig az utolsóként megtalált rózsa által jelölt ponttól kezdték meg, illetve folytatták önkénteseink a nyomkidolgozást a mantrailinges kutyával. A kutya a többszöri újraindítást követően is határozottan követte az eltűnt személy nyomát, erdőn át, földutakat keresztezve, útelágazásokat kizárva, a rendőr járőrök kísérete mellett. A körmendi rendőrség bűnügyi kutyavezetőjével közösen együttműködve, a mantrailinges és a rendőrségi nyomkövető kutya egymást váltva dolgoztak a nyom lekövetésén.

A kutyák munkája és a rózsák helye alapján feltételeztük, hogy a hölgy állandó mozgásban lehet, és tekintve, hogy az eltűnés óta már több, mint 11 óra telt el, így a mentésirányító 01:30-kor felfüggesztette a kutatást a reggeli folytatásig. Az eset ezúttal szerencsésen végződött, az idős nénit a kora hajnali órákban a gyalogosan a legrövidebb úton is közel 14 km távolságra lévő Hosszúpereszteg település határában, egy az erdőből kivezető földúton sétálva találták meg épségben.

„Rózsa-néninek” a rózsák, ahogy Ariadné kedvesének az aranyfonal is segített a hazakerülésben.