Eltűnt személy keresése – Zalaköveskút, 2021.08.30.

Eltűnt személy keresése – Zalaköveskút, 2021.08.30.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kérésére indultak önkénteseink Zala megyébe 2021. augusztus 30-án a késő esti órákban. A rendelkezésre álló információk szerint, augusztus 27-én délelőtt egy 67 éves, orvosi ellátásra szoruló demens hölgy ismeretlen helyre távozott zalaköveskúti otthonából és az elmúlt napokban a felkutatására tett rendőrségi intézkedések, állampolgári erőfeszítések és csoportos keresések sajnos nem vezettek eredményre. Az eltűnt – állapotára való tekintettel – rendelkezik nyomkövetős nyaklánccal, azonban azt az eltűnése napján nem viselte.
Alapítványunk 2 fővel és 1 mantrailinges kutyával este 9 órakor érkezett az eltűnt személy lakóhelyére, egy külterületi családi házhoz, ahol a családtagokkal egyeztetve kezdték meg az információgyűjtést. Ezúttal önkénteseink német nyelvtudására is szükség volt, mivel a hozzátartozók nem beszélték a nyelvünket. A hölgy lakóhelyén történt szagrögzítést követően került sor a mantrailinges kutya indítására, a család felkérése alapján. Az eltűnés idejére való tekintettel, valamint az eltűnés körülményeivel kapcsolatban kapott információk ellenőrzéseként, kutyánkkal több pontról kíséreltük meg felvetetni az eltűnt személy szagnyomát. Munkáját nehezítette, hogy az eltűnés óta közel 3 nap telt el, önkénteseinknek pedig a szakadó esőben kellett biztosítani a kutya munkáját az éjjeli órákban, a helyenként sűrűn benőtt erdős területen.

A kutya minden esetben magabiztosan indult és határozottan követte az eltűnt személy nyomát egy földúton, onnan egy sűrű bokros mezős területen át, majd a másik pontról indítva a főútra vezette önkénteseink, ahol jelezte a nyom végét. A keresést a kora hajnali órákban felfüggesztettük.