INBTI Nemzetközi Mantrailing Konferencia 2018. április 27-29. Budapest

INBTI Nemzetközi Mantrailing Konferencia 2018. április 27-29. Budapest

A Mantrailing Akadémia Alapítvány szervezésében került megrendezésre idén az International Bloodhound Training Institute (INBTI) Nemzetközi Mantrailing konferenciája április 27. és 29. között Budapesten. Nagy örömünkre ellátogatott hozzánk az Egyesült Államokból Opal Kocher, az INBTI elnöke, a nemrégiben elhunyt Kevin Kocher lánya, aki egyben instruktorként is érkezett hazánkba. A rendezvényre emellett számos külföldi instruktor érkezett még az INBTI részéről; Heidi Hoff-Hajek (USA), Edmund Hajek (USA), Katrin Kolbe (D), Lyubov Koshevaya (RU), Roberta Bottaro (I), Berhard Stummer (A), Ernest Capdevilla (E). Nagy számban voltak jelen mantrailerek és érdeklődök a világ minden tájáról; hazánkból mintegy 60 fő és 50 kutya jelentkezett, akik az ország különböző részeiről érkeztek az eseményre.

1

Az alapítványunk számára nagy megtiszteltetést jelentett, hogy a konferencia fővédnökségét dr. Balogh János rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos vállalta, aki egyben a Készenléti Rendőrség parancsnoka, valamint műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A konferenciát Gránicz Csaba, a Mantrailing Akadémia Alapítvány elnöke nyitotta meg, aki szeretettel üdvözölte a résztvevőket, majd bemutatta az INBTI-tól érkezett külföldi instruktorokat és a meghívott vendégeket a rendőrség részéről. Röviden ismertette az INBTI és a Mantrailing Akadémia szervezetét, együttműködését, céljait, valamint a rendőrséggel való együttműködés jelentőségét. Kiemelte továbbá, hogy más országokhoz hasonlóan, az idei évtől immáron a magyar rendőrségnél is van hivatalos vizsgával rendelkező mantrailinges kutya.
2A megnyitón beszédet mondott Opal Kocher, aki nagy örömét fejezte ki, hogy itt lehet és egyben köszönetet mondott a rendezvény megszervezésért. Pár szóban bemutatta az INBTI működését, amelynek jelenleg 13 országban vannak instruktorai, tagjai pedig a világ minden tájáról származnak. Beszélt a mantrailing alapját képező Kocher módszerről, amelyet édesapja, néhai Kevin John Kocher, egykori Virginia állambeli seriffhelyettes hozott létre. Az ő emlékét idézte fel szavaival; minden egyes alkalommal, amikor megragadjuk kutyánk hámját, ő ott áll majd mögöttünk és azt mondja, sok szerencsét.

A Készenléti Rendőrségtől Nagy Zoltán rendőr őrnagy a Készenléti Rendőrség Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály osztályvezető-helyettese tartott beszédet, aki dr. Balogh János rendőr vezérőrnagy képviseletében érkezett a konferenciára.

granicz_opal_orlik

A Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének (MMSZOSZ) elnöke Orlik Zoltán, beszédében kiemelte az Országos Rendőr-főkapitánysággal az elmúlt évben létrejött megállapodást, melynek értelmében a szövetség valamennyi tagszervezete várja majd a rendőrségi riasztásokat. Elmondta továbbá, hogy tavaly decemberben az együttműködés egy újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a szövetség mentőkutyás egységei a 112-es európai segélyhívószámon a rendőrség közvetlen kapcsolatával elérhetőek.

3

Az ünnepi beszédek után Opal Kocher és Heidi Hoff-Hajek névreszoló üveg emléklap tárgyakkal köszönte meg csapatunknak a konferencia megszervezését.

4A hétvége hátralévő részében a gyakorlati képzéseké volt a főszerep, amelynek alapját természetesen a Kocher-módszer adta. A három napos tréningen, a szokásostól eltérően azonban a csapatokat nem a BMA oktatói, hanem a külföldi instruktorok vezették, ezáltal mindenki lehetőséget kapott, hogy tudásszintjüket, tapasztalataikat és problémáikat megoszthassák a más országból érkezett instruktorokkal.

A résztvevők különböző helyszíneken, városi és erdei terepen egyaránt dolgozhattak kutyáikkal, érdekes és változatos feladatok el állítva négylábú társaikat.

A hétvége folyamán Opal valamennyi csoportot végiglátogatta és a való életből vett esetek gyakorlati bemutatásával, a résztvevőknek alkalmuk nyílt összetettebb feladatok gyakorlására is, amely után Opal hasznos tanácsokkal látta el a felvezetőket.

 

5

A konferencia zárásaként az instruktorok személyesen adták át az INBTI oklevelét a résztvevőknek és röviden beszámoltak az elmúlt három nap élményeiről. Opal Kocher, a konferencia szervezésének elismeréseként emlékdíjat adományozott a BMA csapatának, emellett testvérével, Kevinnel együtt adta át édesapjuk, néhai Kevin Kocher egykori egyenruháját emlékül, ami óriási megtiszteltetés számunkra és egyben szakmai munkánk elismerése is.

6 7

A BMA csapata ezúton is köszönetét fejezi ki fő támogatónknak a JULIUS K9-nek, hogy szponzorálta a rendezvény megvalósítását, továbbá az EgyediKutya webáruháznak, hogy kedvezménykuponokat biztosított a résztvevők számára. Köszönet illeti meg az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.-t – a Farmina prémium tápok forgalmazóját -, hogy biztosította számunkra a rendezvény helyszínét és termékeiből kóstolót kaphattak négylábú jelenlévőink. Köszönjük továbbá a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének támogatását és az EuroFleet Zrt. közreműködését külföldi vendégeink szállításában.

8

Bízunk benne, hogy hasznos volt a közös tréning a külföldi instruktorokkal és mindenki kapott egy kis útravalót tőlük. Rendezvényeinkre szeretettel várunk mindenkit és reméljük, hamarosan találkozhatunk a júniusi nyári táborunkban. Addig is jó tréningezést kívánunk.

a BMA csapata