Kicsik és nagyok ismerkedtek a mantrailinggel és mentőkutyáinkkal

Kicsik és nagyok ismerkedtek a mantrailinggel és mentőkutyáinkkal

Alapítványunk önkéntesei nagy előszeretettel látogatnak el különböző rendezvényekre, oktatási intézményekbe, hogy megismertessék az érdeklődőket a mantrailinggel, vagyis a kutyával történő személykövetéssel, és, hogy bemutassák a Mantrailing Akadémia Alapítvány tevékenységét. Ezen alkalmak kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy feltárhassuk azt a számunkra érzékelhetetlen világot, amelyben a kutyák az orrukkal látnak és, hogy eme képességüket hogyan tudják kamatoztatni a nyomkövetés, az emberi életek mentése során.


Augusztus 6-án önkénteseink, Simon Tibor és felesége Gyöngyvér a Nagyberki Mosolyvölgyben megrendezett „I. Khyannes kennelnapon” kaptak lehetőséget arra, hogy beavassák az auvergne-i vizslával és angol szetterekkel érkező gazdikat, a vadászatra oly sok szempontból hasonlító mantrailing rejtelmeibe. Természetesen velük tartott hűséges négylábú társuk, (Khyannes) Armand is, aki egyike a mentésekben aktívan részt vevő mantrailinges kutyáinknak. A mintegy 60 fős rendezvényen a bemutatót nagy érdeklődés kísérte, és akadtak olyan lelkes és vállalkozó szellemű gazdik is, akik kutyájukkal meg is próbálkoztak egy rövid nyom lekövetésével.

***


Október 6-án a farmosi óvoda vendégszeretetét élvezhettük, ami különleges élmény volt és sokáig emlékezetes marad számunkra. A legkisebbeknek alapítványunk vezetője, Gránicz Csaba mesélt a kutyákról, a kutyákkal való életmentésről.

Csabát elkísérte párja, Kata is, közösen mutatták be az óvodásoknak Fickót és Alfát, csapatunk mantrailinges kutyáit.

Fickó, a nagy számú bevetési tapasztalattal rendelkező német vizsla fajtájú mentőkutyánk és a jelenleg kiképzés alatt álló mosómedvekopó, Alfa, szinte pillanatok alatt belopták magukat a gyerekek szívébe, akik rengeteg simogatással és finom jutalomfalatokkal halmozták el őket. Alfa nemcsak hatalmas füleivel kápráztatta el a kicsiket, hanem az orrával is, amikor a közeli parkban kellett megtalálnia az egyik „elveszett” óvodás kislányt, a bemutató részeként. Alfa szimata csalhatatlan volt, gyorsan rátalált a kislány nyomára, aki nagy mosollyal várta már a „mentésére” indított kutyát.

***

Az idei évben október 8-án tartották Körmenden a Vas megyei Mentőnapot, amelyen alapítványunk két vasi tagja is részt vett, a körmendi mentőállomás vezetőjének meghívására. Mézes Pál, az alapítvány kiképzője röviden bemutatta az MAA történetét, tevékenységét, képzési módszerét. Vele tartott párja, Kata is, aki szintén csapatunk lelkes önkéntese és kutyavezetője is egyben.

Az érdeklődők bevonásával Dióval, a riasztásokon aktívan dolgozó mentőkutyánkkal és a jelenleg kiképzés alatt álló Barka kutyánkkal, személykövetési gyakorlatok során mutatták be tudásukat. Számos érdeklődő, lelkes gyerekek kíséretében, lovak, kutyák zavaró környezetében is szépen tették dolgukat. A bújók gát alá, a Rába folyó partjára rejtőztek, sőt egy mentőtiszt saját mentőautójában próbált Dió orra elől elbújni, sikertelenül.


Köszönjük a meghívásokat és a lehetőséget, számunkra mindig nagy öröm elkalauzolni minden érdeklődőt a mentőkutyázás világába.