Riasztási gyakorlat

Riasztási gyakorlat

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat (PMKMSZ) és a Mantrailing Akadémia Alapítvány önkéntesei közös mentési gyakorlaton vettek részt november 20-án Szentendrén.
A riasztások során minden erőnkkel és tudásunkkal arra törekszünk, hogy mantrailinges kutyáinkkal hatékonyan segítsük a keresett személy felkutatását és, hogy ennek érdekében a hatóságok mellett, a helyszínen lévő civil és hivatásos mentőszervezetekkel is kooperatív szakmai kapcsolat alakuljon ki. Mivel a mentések során a legkritikusabb tényező az idő, így a szervezettség és a feladatok összehangolása kulcsfontosságú, hisz ezek hiánya hátráltathatja a keresést, ami veszélybe sodorhatja az eltűnt életét. Hiszünk benne, hogy az ilyen közösen szervezett gyakorlatok elősegítik e célok megvalósulását.

A Kékes Kutató-Mentő Alapítvánnyal szervezett tavalyi gyakorlat is rendkívül hasznosnak bizonyult, így izgatottan és felkészülten vártuk a közös munkát a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkénteseivel is.
A komplex mentőkutyás gyakorlat során a kora reggeli órákban eltűnt személyeket kellett felkutatni területkereső, illetve mantrailinges kutyák alkalmazásával. A keresést a PMKMSZ speciális, a kutatásokat segítő, fejlett technikai eszközökkel felszerelt mobil irányítási központként szolgáló járművével is segítette.


A gyakorlatba a megszokottól eltérő körülményeket is beépítettünk. Önkénteseinknek körültekintően kellett eljárni a szagrögzítés során, mivel a keresett személyek egy gépjárműben tartózkodtak.

A szimuláció szerint az eltűnés helyszíne gépkocsival megközelíthetetlen volt, így mantrailinges kutyáinkat és kutyavezetőinket quaddal kellett a megadott pontra elszállítani.

A képzés során kutyáink nyomkövető képességeinek fejlesztése mellett alapvető fontosságú a megfelelő szocializáció. Ez nemcsak az emberekkel és kutyákkal való viselkedésre terjed ki, hanem az ehhez hasonló ismeretlen helyzetekhez való hozzászoktatásra is, hiszen négylábú társainknak minden körülmények között magabiztosan, koncentráltan kell dolgozniuk. Ebben a folyamatban a legkritikusabb pont a megfelelő szagminta, valamint a kutya indításának előkészítése, ami a precíz nyomkidolgozás kulcsa is egyben.

Egy ilyen gyakorlat tökéletes alkalom arra, hogy felkészítsük kutyáinkat és kutyavezetőinket a nem mindennapi szituációkban való helytállásra is.
A gyakorlat zárásaként kiértékeltük és megosztottuk egymással a helyszínen, a kutatás során tapasztaltakat, és bízunk benne, hogy az így megszerzett tudással közösen együttműködve még eredményesebben segíthetünk majd bajbajutott embertársainkon.

Nagy megtiszteltetés és egyben öröm volt számunkra a közös munka, ezúton is köszönjük a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntes munkatársainak a szervezést és a kedves vendéglátást!
a Mantrailing Akadémia Alapítvány csapata