MAA Csapattréning – Szlovénia, 2022.

MAA Csapattréning – Szlovénia, 2022.

A MAA életében a rendszeres időközönként megtartott csapattréningek kiemelt szerepet töltenek be, mivel ezen alkalmak során kutyáink motivációjának építése és szinten tartása mellett, olyan szituációkat is igyekszünk közösen rekonstruálni, gyakorlatokat megvalósítani, amelyekkel az éles riasztások folyamán szembesülhetünk.

Legutóbbi csapatedzésünk mindezekkel együtt azonban mégsem emiatt marad sokáig emlékezetes számunkra. Hosszú idő után lehetőségünk adódott, hogy következő közös tréningünk, rendhagyó módon, kis hazánkat elhagyva, külföldön, Szlovéniában tarthassuk meg. Az utazás egy ottélő kedves mantrailer ismerősünk, Alida Bevk közreműködésével valósulhatott meg, akinek ezúton is köszönjük, hogy Európa egyik legszebb vadvizének varázslatos vidékén tréningezhettünk négylábú társainkkal.

Négy csodálatos, élményekkel teli, ugyanakkor intenzív napot töltöttünk el az olasz határ közelében, az Isonzó festői szépségű völgyében, ahol kutyáinkkal teljesen idegen környezetben dolgozhattunk, a speciális szituációkkal megtűzdelt nyomokon. Külterületen a megszokottól merőben eltérő domborzati viszonyok között, az Isonzó folyó mentén, illetve a folyó mellékágában a smaragdzöld vízfolyásokban gázolva, hegyoldalakon, völgyekben, ösvényeken átvezető nyomokon, míg Európa vadvízi fővárosának is nevezett Bovec hangulatos utcáiban, városi környezetben különböző időkiesésű nyomokon gazdagodtunk újabb és újabb hasznos tapasztalatokkal. A folyó túlpartján elhelyezkedő meghitt kis falucskában, Čezsoča-ban, riasztási gyakorlatot is szerveztünk, ami szintén számos tanulságos helyzettel szembesített mindannyiunkat.

Az Isonzó völgyének ezen szakaszán a helybeli lakosok már megszokták az odalátogató gyalog- és kerékpáros túrázókat, illetve a vadvízi evezést kedvelőket, azonban mentőkutyás szolgálatunkkal, illetve mantrailinges kutyáinkkal való munkával sikerült felkeltenünk az ottélők figyelmét; voltak akik érdeklődve kísérték kutya-gazda párosainkat és így bepillantást nyertek a személykövetés pár mozzanatába.
Az intenzív, megfeszített munka mellett jutott idő azért az aktív feltöltődésre is. Két tréning között kutyáink roppantul élvezték a közösen megtett sétákat, szebbnél-szebb helyre kísértek el minket és derítették fel velünk együtt az Isonzó völgy meseszép világát.

Négy nap volt csupán, de bár több lehetett volna… Ez az út sokkal többet jelentett számunkra, mint pusztán képzést, fejlesztést, tapasztalat-szerzést. A kutyáinkkal és egymással eltöltött idő olyan életre szóló élményeket adott, amelyeket jól esik majd időnként feleleveníteni, amikor már emlékké válnak. De addig is… fogadjátok tőlünk nagy szeretettel hangulatos múltidéző kisfilmünket szlovéniai utunkról.