Shiloh, a véreb, 3 eltűnt gyereket mentett meg

Shiloh, a véreb, 3 eltűnt gyereket mentett meg

Mindig elfog minket az öröm, amikor a hírekben sikeres bevetésről hallhatunk. Most egy újabb érdekes esetet szeretnénk megosztani veletek, amelynek hőse Shiloh, a két és fél éves véreb, aki 3 eltűnt gyereket mentett meg.

Az alábbi esetet a hírekben olvasható információk és a riportokban adott nyilatkozatok, felvételek alapján foglaltuk össze.

MAGNOLIA, N.J. (KYW) – A 9 éves Kai és 7 éves testvére Leo, egy barátjukkal, a 9 éves Jojo-val együtt, biciklivel indultak felfedezőútra Magnolia (New Jersey) egy erdős területén augusztus 1-jén, délután és eltévedtek. Órákkal később, miután még mindig nem tértek haza, a fiúk nagymamája, Cherese Evans értesítette a magnóliai rendőrséget, ők pedig bevonták a Gloucester Megyei Seriffhivatal K-9 egységét. A magnóliai rendőrség járőre, Jeremy Hackney és két K-9 tiszt, Thomas Accoglio és Alex Molnar indultak el mantrailinges rendőrkutyájukkal, Shiloh-val, a két és fél éves vérebbel. Szagmintaként a fiúk ágyneműjét használták fel.
A járőrök korábban megtalálták a fiúk biciklijét egy pataknál, majd a kutya munkája során először lábnyomokat fedeztek fel, ezt követően pedig megtalálták a fiúk cipőjét is. Shiloh pedig tovább húzott a nyomon.
Néha pár centiméteres volt a víz – mondta Molnar –, máskor a combunkig, derekunkig ért. Thomas Accoglio azt nyilatkozta, tudták, hogy közelednek, mert Shiloh egyre intenzívebben kezdett húzni.
És bizony ott is volt a három gyerek, és a látvány olyan volt, mint a Legyek ura c. filmben, a fiúk egymagukban, fürdőnadrágban, a víznél álldogáltak – nyilatkozta Alex Molnar. A gyerekek és rendőrök kölcsönösen örültek egymásnak, mindenki megkönnyebbült, Shiloh pedig megkapta a jól megérdemelt jutalmát, a májashurkáját.
Shiloh mintegy három mérföldre vezette a keresőcsapatot, vízben, sárban gázolva, sűrűn benőtt, bozótos részeken át és 4 óra elteltével talált rá az eltűnt gyerekekre sikeresen.

Forrás: Today

A hírügynökségek által készített helyszíni riportokban a terepviszonyok jól érzékeltetik a terület adta nehézségeket, amellyel megküzdött a kutya nyomkidolgozás közben. A rendőrök megosztottak testkamerás felvétel részletet is, amelynek érdekessége, hogy a kutya egy teljes vízzel fedett területen, a vízben haladva követte a nyomot, amelyről sokakban él az a tévhit, hogy nem lehetséges. A térképes illusztráción pedig látható a Shilo által megtett nyomvonal.

Rövid videós összefoglalónkban kiemeltük ezeket a nyomkidolgozás szempontjából érdekes elemeket:


Hazaérve a fiúkkal a nagymamájuk közölte, hogy a nyár hátralévő részében szobafogságban lesznek, ennek ellenére a gyerekek nagyon hálásak voltak, Kai és Leo is megköszönte, hogy rájuk találtak, Leo külön kiemelte, hogy Shilot illeti a hála, hisz valójában ő talált rájuk.
Jonathan M. Sammons, a Gloucester Megyei Seriff büszke volt az összes tisztjére, beleértve természetesen Shiloh-t is. „Elkötelezettek. Az éjszaka minden órájában hívják őket” – mondta Sammons.
Egyik fiú sem sérült meg súlyosan, leszámítva azt a pár karcolást a testükön, így az eset szerencsés véget ért. A rendőrség még azt is elmondta, hogy a fiúk videókat kerestek a YouTube-on arról, hogyan lehet túlélni a vadonban miközben eltévedtek. A fiúk elmondták, miután rájöttek, hogy eltévedtek, a videóknak köszönhetően egy helyben maradtak, és még tűzrakással is próbálkoztak. Egy dologra kellett emlékeztetniük őket, hogy vizes fával nem lehet tüzet rakni.
A Gloucester Megyei Seriff hivatala először 2013-ban kapott vérebeket, akiket arra képeznek ki, hogy Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedőket, időseket, gyerekeket keressenek. „Az emberi szag követésére vannak kiképezve. Egyedi szagminta alapján, arra képzik őket, hogy lekövessék annak az adott embernek a szagnyomát.” – mondta Alex Molnar.

Forrás: Gloucester Megyei Seriff Hivatal K-9 egysége

Shilo-t, a most két és fél éves vérebet 2021. októberében adományozták a Gloucester Megyei Seriff Hivatal K-9 egysége részére és nemrég végzett az Atlantic County K-9 Akadémián.

Forrás: Gloucester Megyei Seriff Hivatal K-9 egysége

A felhasznált cikkek, riportok teljes terjedelmükben megtalálhatóak a CBS News, a 6abc honlapján, valamint a CBS Philly és a NBC10 Philadelphia YouTube csatornáján:
https://www.cbsnews.com/philadelphia/news/gloucester-county-k9-finds-three-lost-boys-magnolia-woods/,
https://6abc.com/police-k9-saves-kids-gloucester-county-sheriffs-department-dog-rescue-boys-lost-in-woods/12098373/
NBC10 Philadelphia: https://www.youtube.com/watch?v=hxn9iPgDtso
CBS Philly: https://www.youtube.com/watch?v=S-cwcQMmfGY,
https://www.youtube.com/watch?v=SjnQx8_eLwM
A Gloucester Megyei Seriff Hivatal K-9 egységét bemutató honlap:
https://www.gloucestercountynj.gov/587/K-9-Unit