Riasztásokkal indult az újév Alapítványunknál

Riasztásokkal indult az újév Alapítványunknál

Az eltűnéseknél a legkritikusabb időszak a késő ősztől kora tavaszig tartó hónapok, hisz éjszaka ¬– de akár napközben is – odakint sokszor fagypont közelébe, vagy az alá süllyed a hőmérséklet, és ilyenkor a kihűlés kockázata jelentős. Különösen akkor, ha gyermek vagy idős személyről van szó. Sajnos mindkettőre volt példa az elmúlt két hétben…

Újév első napján Győr-Moson-Sopron megyében egy 18 éves fiú eltűnése miatt hívta csapatunkat egy aggódó édesanya, akinek gyermeke a szilveszter utáni hajnalon távozott ismeretlen helyre és azóta életjelet nem adott magáról. Alapítványunk önkéntesei készenlétben álltak és várták, hogy a rendőrség illetve a helyszínen dolgozó kutató-mentő csapatokat segítve útnak induljanak. Családtagok, hozzátartozók, rendőrök, önkéntesek keresték óriási erővel a fiút, még az elmúlt napokban is, azonban a keresés egyelőre nem vezetett eredményre.

Pár nappal később a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat fordult csapatunkhoz egy pest megyei középkorú szívbeteg férfi eltűnésével kapcsolatban, aki feltehetően öngyilkossági szándékkal távozott tököli otthonából a riasztást megelőző napon az esti órákban. Alapítványunk 4 fővel és 3 mantrailinges kutyával vett részt a kutatásban, mialatt a PMKMSZ önkéntesei quadokkal, hőkamerákkal vizsgálták át a rendelkezésre álló információk alapján a környező erdős területeket.

A kutatáshoz csatlakoztak a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület önkéntesei is mantrailinges és területkutató kutyáikkal. Sajnos az eltűnt hollétéről azóta sincs további információ.
Alig telt el egy nap és önkénteseink telefonos applikációja ismét riasztást jelzett, ezúttal a Ceglédi Rendőrkapitányság kérte segítségünk egy abonyi 10 éves fogyatékos gyermek eltűnése ügyében. Ez az eset szerencsésen végződött, mielőtt eltettük volna kutyáinkat a boxba és útnak indultunk volna, jött az újabb, immáron örömteli hívás, a gyermeket a rendőrség sértetlenül, épségben megtalálta.

Január második hetében sem maradt néma riasztási számunk. Csapatunk tagjai hétfőn munkájukból hazaérkezve értesültek egy újabb eltűnésről a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrségtől, ezúttal egy tatabányai idősek otthonából sétált el egy 87 éves, demens férfi, a délutáni órákban, meglehetősen alulöltözötten. Az Alapítvány 6 önkéntese 4 mantrailinges kutyával érkezett a helyszínre az esti órákban, és megkezdték az információgyűjtést, egyeztetést a helyszínen tartózkodó rendőr járőrökkel és kutató-mentő szervezetek önkénteseivel.

A kutatáshoz csatlakozott több polgárőr szervezet, valamint a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület, a Tatabányai 4×4 Önkéntes Egyesület is, akikkel együttműködve közös erővel próbáltuk mentőkutyáinkkal, emberi erőnket is mozgósítva átkutatni a környező utcákat, épületeket és a közeli erdős területeket. Sajnos a bácsit egyelőre nem sikerült megtalálni.

A hazáig tartó út a kora hajnali órákban ilyenkor mindannyiunk számára fájdalmasan csendes…

„Önkéntesként mi azért dolgozunk mentőkutyáinkkal, hogy életeket mentsünk!”

Ha segíteni szeretnél, könnyen megteheted, támogasd te is az életmentést!


Mantrailing Akadémia Alapítvány

Adószámunk: 18847671-1-42 Számlaszámunk OTP: 11742063-21221682