Legyen világosság … de mitől?

Legyen világosság … de mitől?


Előre szólok: soraim kevésbé szakmai, mintsem az éjszakai mentőkutyás riasztások, gyakorlások során szerzett tapasztalataimra hagyatkoznak.
Ne bonyolódjunk bele a fény kusza világába, hisz’ ha elkezdenénk boncolgatni a fényerősség, megvilágítás, fényáram fogalmát, de akár a mértékegységekbe (Lux, Candela, Lumen, stb.) belemennénk, akkor ez egy véget nem érő történet lenne.

Olyan strapabíró, megfelelő fényű és tárolt energiával rendelkező lámpák kellenek, amik lehetőleg IP66-67 besorolásúak. Azaz por- és vízállóak, de ezt anyag szerint még szűkíteném tovább alumínium vagy magnézium ötvözetűre, mivel komoly hő keletkezik magasabb fényerősségnél, ennek elvezetéséhez bordázat, felület kell. Ha a híd lábához párszor odacsapjuk, akkor sem lesz gond.

Mivel a személykövetés csapatmunka, ezért összetettebb a kép. Két lámpa szükséges, egy fej- és egy kézi. Úgy gondolom, a kutyás felvezetőnek és a kísérő(k)nek más szükséges. Hiszen a túl erős, előre irányzott fény a kutyát megzavarhatja munkájában. A felvezetőnek egy szórt fényű, inkább melegebb tónusú, míg a kísérőnek egy központosabban fókuszált fejlámpa (kb.400Lumen < ) ajánlott. Ezek 18650-es, 3500mAh akkuval 4-6 órát is kibírnak, akár turbófokozaton használva. Általában CREE XM-L2-U2 LED-chippel szereltek. Ha ráakadsz olyan típusra, mely külön kapcsolhatóan szórt illetve fókuszált fényt ad, még közelebb jársz a jóhoz.

Kézi lámpánál is különválasztanám a felvezetőt és a kísérőt. Alapvetően a felvezetőnek foglaltak a kezei, így neki csak az esetleges „végjátéknál” szükséges a plusz fény. Itt már a komolyabbak jönnek szóba, Cree XHP70.2, XP-L HD V LED-del, amik akár 5500-6000 lumen fényárammal bírnak, 18650, 26650 cellákkal meghajtva. Kell ekkora tűzerő? … alapvetően nem. Mivel fokozatmentesen vagy programozhatóan különböző fokozatokban állíthatóak, elegendő 2000-2500 lumen, de ha a kérdéses területet jobban bevilágítanánk, jó a plusz. A kísérőknek nagyobb átmérőjű reflektor jobb fénysűrűséget biztosít.

Gyártót, típust direkt nem írok. Fotón talán beazonosíthatóak, ezek nálunk beváltak az évek során. Nem célom reklámozni egy gyártónak sem a termékét, saját zsebből vásároltuk.

Szerző: Mézes Pál