XII. Országos Mantrailing Találkozó – Budapest

XII. Országos Mantrailing Találkozó – Budapest

2022. május 7.

Tavaly a járvány miatt sajnos nem volt lehetőségünk rá, de most idén tavasszal annál nagyobb örömmel és izgalommal hirdettük meg, s vártuk, mintegy másfél év kihagyás után az országos mantrailing találkozónk napját.
Szép számban jelentkeztek ezúttal is a mantrailing iránt érdeklődő vagy épp már hosszabb ideje mantrailingező kutya gazda párosok a XII. szemináriumunkra. Jól eső érzéssel töltött el mindannyiunkat, hogy civil résztvevők mellett az S.O.S Mentőkutyás Egyesület és a Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei is velünk tartottak mentőkutyáikkal, akikkel már dolgoztunk közösen éles riasztásokon is.

Egész napos rendezvényünk délelőttjén elméleti előadásokkal készültünk résztvevőinknek. Először Alapítványunk önkéntesei a mantrailingben talán az egyik legfontosabb, a kutya és gazda közötti kommunikációt és csapatmunkát hatékonyan fejlesztő aktív pórázkezelési technikákba avatták be a kutyavezetőket. A gyakorlati bemutatóval kiegészített prezentáció során a kutya nyomkidolgozás közben mutatott negatív és pozitív jelzései is szóba kerültek, amelyek értelmezését szintén nagyban segítheti a póráz megfelelő alkalmazása.

Szemináriumunk egyik célja, hogy segítsük a kutyás személykövetés iránt érdeklődők elméleti és gyakorlati tudásának bővítését, nemcsak a saját tapasztalatainkkal, hanem vendég előadóink jóvoltából is.

Ezért minden évben a területükön nagy tapasztalattal rendelkező hazai vagy külföldi, elismert szakembereket is meghívunk előadóként.
Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy idén Kovács Róbert rendőr alezredes – a Készenléti Rendőrség, Nemzeti Nyomozó Iroda, Bűnügyi Technikai Főosztálya Szakirányítási osztályának kiemelt főelőadóját – köszönthettük körünkben.

Kovács Róbert rendőr alezredes (KR, NNI)

A rendőrség kötelékén belül nemcsak szolgálati kutyák képzésével, hanem bűnügyi esetek felderítésén is dolgozott már kutyáival, emellett pedig sok esethez hívják szakértőként is, hazánkban elismert és komoly szaktekintély.
Előadásában a rendőrségnél alkalmazott szolgálati kutyák kiképzéséről beszélt, ezen belül elsősorban a személy- és nyomkövető munkakutyák életét mutatta be számunkra. A kutyák fantasztikus képességeit egy-egy valós bűneset ismertetésével szemléltette, amelynek révén mi magunk is beleszagolhattunk kicsit a kriminalisztikai odorológia világába.
Kevesen tudják, de jelenleg hazánkban a rendőrség munkáját két, a mantrailing módszerével képzett és hivatalos vizsgával rendelkező kutya is segíti, akik kutyavezetőikkel Alapítványunk önkénteseiként is aktívan dolgoznak. Fickó és Derrick, a két vizsla, számos bevetésen bizonyította már tudását és a mantrailing módszer hatékonyságát civil személyek eltűnésével, bűncselekmények felderítésével kapcsolatos eseteknél, illetve határsértők elfogásánál is.
Ezúton is köszönjük alezredes úrnak, hogy megosztotta velünk tudását, több évtizedes tapasztalatait és reméljük a jövőben alkalmunk nyílik még további eszmecserére is a témában.


Délután kezdetét vette a gyakorlati tréning.

Mantrailer párosaink csoportokra osztva instruktoraik vezetésével Budapest más-más részein oldottak meg változatos feladatokat, ahol nagy szerepet kapott az elméleti előadásban részletezett pórázkezelés is.

Emellett természetesen a tréningek során felmerült problémákat, kérdéseiket is megoszthatták egymással és instruktoraikkal résztvevőink. A kisebb létszámú csoportok lehetővé tették, hogy több, különböző, hasznos gyakorlattal bővítsük kutya-gazda párosaink tudását.

A Mantrailing Akadémia Alapítvány csapata ezúton szeretné megköszönni támogatójának, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.-nek, amely többek között a Farmina és a Happy & Fit tápok forgalmazója, hogy biztosította számunkra az előadások helyszínéül konferenciatermét.
Bízunk benne, hogy mind az elméleti, mind a gyakorlati képzések során segítettük mantrailinges munkátok fejlődését és reméljük, ugyanolyan élménydús és emlékezetes marad számotokra ez a találkozó, mint amennyire nekünk.


Eredményes tréningezést kívánunk és várunk titeket az őszi mantrailing szemináriumon!
a MAA csapata