Mantrailing vizsgahétvége

Mantrailing vizsgahétvége

Tulajdonképpen már hagyománnyá vált Alapítványunknál, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel, az igazi tavasz beköszöntével vizsganapot szervezzünk. A meghirdetett helyek rekord gyorsasággal teltek be, és az idei alkalom rendhagyónak bizonyult abból a szempontból is, hogy immáron kétnapossá nőtte ki magát.

Áprilist búcsúztatva, illetve májust köszöntve, Szombathelyen 4, Gyömrő és Péteri településeken és szomszédságukban 12 vállalkozó szellemű mantrailer páros jelentkezett a meghirdetett A kategóriájú, vagyis a kedvtelésből tartott kutyákra vonatkozó vizsgáinkra.

Nagy örömünkre a jelentkezők között ketten is regisztráltak a hobbi kategória legmagasabb szintű megmérettetésére, miután korábban sikeresen teljesítették az A1 és A2 szinteket. A szabályzat alapján a vizsgákat kizárólag egymásra épülve van lehetőség teljesíteni, így aki még nem rendelkezett eredményes vizsgával, az 1. szintre nevezhetett csak.

Önkénteseink is nagy izgalommal várták a nyomkidolgozásokat. A nyomok időkiesés, táv és terep szempontjából is más-más kihívás elé állították a kutya-gazda párosokat. Számukra idegen terepen, négylábú társaikkal egy csapatként, ún. duplavak nyomokon (a vizsgázó és a bíró számára egyaránt ismeretlen nyom) kellett lekövetniük az eltűnt személyeket alakító nyomfektetők nyomát, külterületi erdős és városi lakott terepen.

A nyomfektetők már a kora reggeli órákban útra keltek, s nem hagytak maguk mögött mást, csak egy üvegbe zárt szagmintaként szolgáló ruhadarabot, és persze néhány, számunkra érzékelhetetlen, de egy mantrailinges kutya orra számára „jól látható” lehullott hámsejtet.

Az A1 szintű nyomok kidolgozására 25, míg a legmagasabb szinten 30 percet kaptak vizsgázó párosaink. Az őket követő bírók és megfigyelők feszült figyelemmel kísérték, árgus szemekkel lesték a kutyák minden egyes lépését és szimatolását, a nyom végére érve pedig a bújó személy azonosítását.

Sokszor kérdezik tőlünk, mennyi idő szükséges az ilyen jellegű vizsgák eredményes kidolgozásához. Tapasztalataink szerint mintegy két-három évnyi rendszeres és tudatosan felépített tréningezéssel, kiegészítve mindezt a kutya megfelelő szocializációjával, lehetséges erre a szinte eljutni. Egy kutyavezető számára ez az idő biztosítja azt, hogy kiismerje kutyájának nyomkidolgozási stílusát, felismerje és megértse a kutya jelzéseit, hogy igazi csapattá forrjanak össze.

Ezúttal a 16 jelentkezőből 6-an teljesítettek sikeres „A” kategóriás vizsgát:

1. szinten:
Simoncsics Tünde kutyavezető, Nitta hívónevű, keverék fajtájú kutyájával
Klausz Barbara kutyavezető, Nord hívónevű, Ausztrál juhász fajtájú kutyájával,
Simon Zoltán kutyavezető, Goku hívónevű, Husky fajtájú kutyájával,
Lisztes Csaba kutyavezető, Kyra hívónevű, Németjuhász fajtájú kutyájával

3. szinten:
Didics Dénes kutyavezető, Fips hívónevű, Bajorhegyi véreb fajtájú kutyájával
Simoncsics Tünde kutyavezető, Fargo hívónevű, Cane corso fajtájú kutyájával

A sikeres vizsgákhoz a Mantrailing Akadémia Alapítvány csapata ezúton is gratulál!

Akiknek most nem sikerült, ne feledjék, ez egy eredmény, de nem a végeredmény. A tanulási folyamat részeként egy olyan tapasztalattal gazdagodtak, amely hozzásegít egy későbbi eredményes vizsga teljesítéséhez.

Külön szeretnénk megköszönni nyomfektetőinknek ezúton is, hogy vállalták az eltűnt személy szerepét, lehetővé téve a vizsga megszervezését. Munkájukért cserébe, megfigyelőként részt vehettek a soron következő vizsgázó nyomkidolgozásakor, és hálánk jeléül szendviccsel, ásványvízzel és csokival kedveskedtünk nekik.

A következő vizsga előreláthatólag a nyári mantrailing tábor keretében lesz megszervezve.

Addig is jó tréningezést kívánunk mindenkinek!

A MAA csapata