Országos mantrailing tábor – Hegyhátszentjakab, 2021.

Országos mantrailing tábor – Hegyhátszentjakab, 2021.

Ha nyár, akkor ismét mantrailing tábor. Idén gondoltunk egy nagyot és úgy döntöttünk, új helyszínt keresünk nyári táborunknak. Nógrád megyéből Vas megyébe, az Őrség egy eldugott, de annál hangulatosabb szegletébe, Hegyhátszentjakabra vándoroltunk, itt rendeztünk meg július 21. és 25. között országos mantrailing táborunkat.
A meghirdetett helyek rekordgyorsasággal, pár nap alatt beteltek, így közel 50 fővel és az őket kísérő, mintegy 60 kutyával rendezhettük meg immáron nyolcadik táborunk.
Mindig örömteli számunkra a sok régi ismerős arc, vannak, akik szinte a kezdetek óta velünk táboroznak, s ilyenkor gyakran felelevenednek bennünk a korábbi évek emlékei és hangulata. A mantrailing mostanra már egyértelműen az egyik legkedveltebb kutyás sport lett hazánkban, így nem csoda, hogy számos új, s igazán lelkes mantrailert üdvözölhettünk táborunkban, akik még csak most ismerkednek négylábú társaikkal a személykövetés rejtelmeivel.
A tavalyi évhez hasonlóan, idén is sikerült külföldi, nagy tapasztalattal bíró szakembert meghívnunk, aki kutyájával együtt ezúttal Németországból érkezett hozzánk. Izgatottan vártuk a közös munkát Felix May kutyakiképzővel, aki mentőkutyásként számtalanszor bizonyította tudását kutyájával éles helyzetekben.
A délutáni megnyitót követően kezdetét vette a munka. Minden nap reggel és késő délután 6 csoport indult útnak, hogy a kutyavezetők – oktatóink kíséretével – változatos környezetben, városi és erdei terepen különböző nehézségű nyomokat dolgozzanak ki kutyáikkal.

Oktatóink a tréningek alatt a kutya-gazda párosok felkészültségi szintjének megfelelő, személyre szabott feladatokkal, illetve komponens gyakorlatokkal igyekeztek segíteni a párosok munkáját, akiket egy-egy nap Felix is elkísért.
Az intenzív gyakorlati foglalkozások mellett délutánonként érdekes és hasznos témákban tartottak előadásokat önkénteseink.

Hernyák Aurél szóvivőnk a hangulat mintegy megalapozásaként, a mantrailing és a vadászat kapcsolatáról osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Szőke Éva, aki csapatunk kétség kívül legkreatívabb bújója, előadásában azokra a tényezőkre helyezte a hangsúlyt, amiből láthatjuk, milyen fontos szerep hárul a tréningek során a segédre, hisz sok esetben, különösen a tanítás fázisában, rajta múlik a gyakorlat sikeressége. Habony Csaba – hivatásos kutyakiképzőként – a mantrailing szolgálati alkalmazását mutatta be, valós esetek olykor elgondolkodtató, vagy épp mulatságos pillanatainak felidézésével. Mézes Pál önkéntesünk a szagminta készítés rejtelmeibe, buktatóiba avatta be hallgatóságát, szintén a valós esetek során gyűjtött tapasztalatait felhasználva. Gránicz Csaba a nyomkidolgozás során leggyakrabban előforduló, tipikusnak mondható hibákra hívta fel a figyelmet, elősegítve ezzel a kutyák képzését.
Nagy örömünkre vendégünk, Felix May is vállalta az előadó szerepét, aki a Németországban alkalmazott képzési módszerének alapelemeit mutatta be, különös tekintettel az alapozás, illetve a negatív jelzések és az ezekhez kapcsolódó gyakorlatokra. Előadása már az első pillanatoktól kezdve interaktív jelleget öltött, a részt vevők megannyi kérdéssel és felvetéssel próbáltak minél többet megtudni a módszer részleteiről.
A tábori programok elmaradhatatlan része a vizsga, ahol idén 16 főnek biztosítottunk lehetőséget a megmérettetésre.

A 16 jelentkezőből ezúttal három fő teljesített sikeres, 2-s szintű „A” kategóriás vizsgát:

• Dávidházy Tímea kutyavezető, Brendy hívónevű howavart fajtájú kutyájával,
• Simoncsics Tünde kutyavezető, Fargo hívónevű, cane corso fajtájú kutyájával,
• Simon Tibor kutyavezető, Armand hívónevű, auvergnei vizsla fajtájú kutyájával.

A sikeres vizsgákhoz a MAA csapata ezúton is gratulál és egyben köszönetünket fejezzük ki azoknak, akik vállalták a bújó szerepét, segítve ezzel a vizsgázók munkáját!

Sokan tekintettek a vizsgalehetőségre egyfajta szintfelmérőként, tapasztalatszerzésként, így bízunk benne, hogy akik most ugyan nem jártak sikerrel, a vizsgabíróink értékelése, tanácsai alapján tovább folytatják a gyakorlást és legközelebb újra megpróbálják. Hisz tudjátok, a természetben sem minden vadászat sikeres.
Akik kedvet kaptak hozzá, látogassanak el honlapunkra, ahol megtalálják vizsgaszabályzatunkat és figyeljétek Facebook oldalunkat is, mert terveink szerint ősszel újabb vizsganapot hirdetünk.
Péntek este, rendhagyó módon izgalmas játékkal vártuk mantrailereinket. Csoportokat alkotva vállalták, hogy készenléti riasztási szolgálatot teljesítenek, s bár talán abba reménykedtek, eseménytelen éjszaka vár rájuk, azonban miután leszállt az éj, az ügyeletfelelősök telefonja megszólalt. Három, rejtélyes körülmények között eltűnt személyről kaptak bejelentést, akik gépkocsijukat hátrahagyva távoztak ismeretlen helyre Hegyhátszentjakab környező erdeiben.

A szemtanúk elmondása alapján a csoportoknak zavart állapotban lévő erdészt, vadászoktól rettegő orvhorgászt, s reményt vesztett tájékozódásra képtelen személyt kellett megkeresniük mantrailinges kutyáikkal az éjjeli órákban.
No persze nem igaziból, az eltűnt személyek valójában önkénteseink voltak, akik vállalták, hogy erre az éjszakára eljátsszák a mentésre szoruló szerepét.
A csapatoknak közös erővel kellett kidolgozniuk a kutatási stratégiát és a nyomon elhagyott ruhadarabokból összeállítani egy jelszót, melynek utolsó betűjét maga az eltűnt viselte magán, s persze mindezt időre.

A csapatoknak nem volt könnyű dolguk, hisz a nyomról semmilyen információval nem rendelkeztek – csak úgy, mint az életben –, és emellett szembesültek azzal, hogy a nappal oly csendes erdőt éjszaka sokféle félelmetes hang járja át.
Bár mi elsősorban csak megfigyelőként kísértük a csapatokat, de óriási élmény volt számunkra átélni, ahogy a csoportok csapattá forrtak össze, és ahogyan közös erővel kutyáik bevetésével rátaláltak az eltűnt személyre. Örömujjongásuk messzire hallatszott az erdőben.

Természetesen nem maradhatott el a győztes csapat jutalma sem, díjuk egy hatalmas csoki torta volt.
A tábor utolsó közös estéjén bográcsban főtt paprikás krumplival vártuk a táborozókat, majd a vacsorát hagyományosan a vizsgaoklevelek átadása és a tombola követte. Itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megköszönjük támogatóinknak felajánlásaikat; az AlphaVet Kft. Happy & Fit táppal és konzervekkel, a Dogtech cég kutyás felszerelésekkel járult hozzá rendezvényünk sikeréhez. Köszönjük továbbá a pécsi Pólótransz Kft. munkatársainak, hogy kedvezményesen vállalták támogatói pólóink elkészítését.
Egyik táborozónk ötletét felkarolva, megszerveztük a „Licitre fel, hogy segíthessünk” adománygyűjtő akciónkat, amelyre sokan ajánlottatok fel különböző, elsősorban kutyás felszereléseket.
A licitálással, a tombolából befolyt adományokkal, valamint a támogatói pólók megvételével összességében több, mint 400.000 Ft-tal támogattátok a Mantrailing Akadémia Alapítvány tevékenységét, lehetővé téve ezzel azt, hogy önkénteseink mentőkutyáikkal továbbra is aktívan segíthessék az eltűnt személyek felkutatását és folytathassák mantrailinges kutyáik kiképzését.

Mindenkinek hálás szívvel köszönjük az adományokat!


Nem utolsósorban pedig köszönetünket fejezzük ki a Vadása Camping és Faházak kempingnek, hogy helyet biztosítottak a táborunk megrendezésére és szeretnénk továbbá köszönetet mondani az ott dolgozóknak is, hogy segítették a programjaink zökkentőmentes lebonyolítását.

Bár pihenésre nem sok időt adtunk, de bízunk benne, hogy hasznosnak találtátok az elméleti és gyakorlati foglalkozásokat, kaptatok némi útravalót és reméljük, hogy az emléklap, amellyel búcsúztunk tőletek, időnként felidézi majd bennetek ezt a számunkra fantasztikus hangulatú, élményekben gazdag tábort.
Köszönjük, hogy velünk tartottatok, gyertek jövőre is! Jó tréningezést kívánunk és várunk titeket az őszi mantrailing szemináriumon!
a MAA csapata